SEDM DNÍ DO INVAZE: Stahujeme se, tvrdili Rusové. Biden naopak varoval svět před útokem

Redakce CNN Prima NEWS přináší před výročím začátku války článkový speciál Pár dní do invaze, který připomíná události, jež předcházely ruskému vpádu na Ukrajinu. Přesně před rokem – ve čtvrtek 17. února 2022 – varoval americký prezident Joe Biden Ukrajinu i celý svět, že pravděpodobnost ruské invaze na Ukrajinu je velmi vysoká. Moskva reagovala požadavkem na stažení sil NATO z východní a střední Evropy, a navíc se dušovala, že od ukrajinských hranic svá vojska naopak stahuje. Realita ovšem byla jiná.

„Všechny indicie, které máme, směřují k tomu, že jsou připraveni (Rusové) vstoupit na Ukrajinu, zaútočit na Ukrajinu,“ prohlásil 17. února loňského roku americký prezident Joe Biden. Varoval tím své spojence a primárně Kyjev, že hrozba je skutečná.

Reportáž CNN Prima NEWS přímo z Ukrajiny z 24. února 2022:

Moskva se pokoušela vyvracet zprávy ze Západu, že by u hranic s Ukrajinou ve velkém shromažďovala svá vojska. Washington i Londýn upozorňovaly na to, že tam Rusové posílají čím dál více vojáků a techniky. Rusko zareagovalo videem, které podle něj mělo dokazovat, že se síly Kremlu naopak z oblasti stahují.

Podobně jako Biden ale hovořil i americký ministr obrany Lloyd Austin. Ten dokonce přišel s informací, že Rusové navyšují své zásoby krve. „Není to tak dávno, co jsem byl ještě sám voják. Vím z první ruky, že tyto věci neděláte pro nic za nic. A rozhodně je neděláte, když se chystáte sbalit a odejít domů,“ řekl Austin, který je zároveň vysloužilý čtyřhvězdičkový generál.

Rusko v návaznosti na výroky představitelů USA napřed vyhostilo zástupce amerického velvyslance v Moskvě Bartlea Gormana a poté zopakovalo svůj dlouhodobý požadavek. Kreml požadoval stažení vojáků Severoatlantické aliance (NATO) z východní a střední Evropy. Rusko tyto síly delší dobu označovalo za potenciální hrozbu.

Podle soukromé společnosti Maxar Technologies, která monitorovala pohyby ruských vojsk už v době před invazí, sice Moskva stáhla od ukrajinských hranic část své vojenské techniky, jinou však od té doby do oblasti dopravola.

Situace na Donbasu eskalovala

Na Ukrajině mezitím panovala mimořádně napjatá situace. K hrozbě vypuknutí otevřeného konfliktu přispíval i střet vojsk Kyjeva se separatisty na Donbasu. Obě strany se vzájemně obviňovaly, že po sobě pálily minomety. Kyjev oznámil, že separatisté takto můžou hovořit právě kvůli tomu, aby Rusko mohlo využít těchto slov k ospravedlnění možné invaze.

Kreml se takové interpretace velmi rychle ujal. „Opakovaně jsme upozorňovali na možné provokace na linii dotyku, a ty jsou tady. Střílí se a první výstřely přišly z ukrajinské strany,“ tvrdil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

CNN Prima NEWS měla v té době přímo na Ukrajině svůj štáb. Ten se podíval do jedné školy, kde se místní děti učily, jak zareagovat na ostřelování. Jakmile se ozval alarm, děti ihned věděly, že musí zamířit do krytu nebo sklepení. „Musíme se všichni naučit, jak správně reagovat. Ukazujeme dětem, že i v krajní situaci nesmí panikařit,“ uvedla tehdy učitelka angličtiny Daria Tilgenová. I na ukrajinských školách se tehdy připravovali na nejhorší.

Tagy: