Drsné záběry z bojů: Tank se proměnil v ohnivou kouli. Rusům je trochu horko, rýpl si komik

Výbuch protitankové miny u Lymanu v Doněcké oblasti

Na internetu se objevily další záběry z bojů na východě Ukrajiny. Tentokrát je na nich zachycena mohutná exploze ruského tanku, který zřejmě najel na nástražné zařízení. Video sdílel známý ukrajinský moderátor Serhij Prytula, který pořádá finanční sbírky pro potřeby ukrajinských ozbrojených sil. Podobné záběry nicméně prakticky nelze v době trvání válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Situace se podle twitterového účtu Blue Sauron, který o válce dlouhodobě informuje, odehrála na východní frontě. Na záběrech pořízených dronem je vidět ruský tank stojící na cestě vedoucí přes ničím nekryté území. Okolo jsou vidět krátery zřejmě po dělostřeleckých granátech, tank ale viditelně poškozený není. To se ale v mžiku změní, když se stroj náhle promění v ohnivou kouli.

Podle Prytuly šlo o dálkově řízenou detonaci. „Dárek pro okupanty tam zavčasu položili bojovníci speciálních sil. Teď je jim tam trochu horko, ale nikdo neslíbil, že je Ukrajina přivítá chlebem a solí, ne?“ uvedl někdejší moderátor a politik na svém telegramovém účtu s tím, že přesně na tyto věci putují peníze vybrané v jím pořádané sbírce.

Prytula se na Ukrajině proslavil jako moderátor a herec či komik. Později neúspěšně kandidoval do ukrajinského parlamentu a usiloval i o post kyjevského starosty. Tím se ale nakonec stal Vitalij Kličko. Po začátku ruské invaze začal Prytula organizovat sbírky pro ukrajinskou armádu. Například v červnu uspořádal kampaň na nákup tří tureckých dronů Bayraktar. Během pouhých tří dnů se mu pomocí crowdfundingové sbírky podařilo vybrat téměř 400 milionů korun.

Na východě Ukrajiny, kde se měla odehrát i tato exploze tanku, probíhají v posledních dnech velmi tvrdé boje. „Jen během včerejšího dne bylo v Doněcké oblasti odraženo asi 100 ruských útoků. Všichni naši bojovníci, kteří se drží na Donbasu, jsou skuteční hrdinové,“ uvedl v nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Podle některých odborníků se intenzita bojů na Donbase může ještě zvýšit. Rusové tam totiž mohou přesunout část svých sil, které se nedávno stáhly z Chersonu na jihu Ukrajiny.

Tagy: