Válka potrvá i 15 let. Brzy vyvineme raketu s doletem 1500 kilometrů, říká ukrajinský expert

Ukrajinci pomocí raketometů Grad i další těžké techniky rozprášili téměř celý ruský prapor poblíž Makijivky.

Válka na Ukrajině trvá déle než osm měsíců a mnozí doufají, že konflikt brzy skončí. S méně pozitivní prognózou ovšem přišel ředitel ukrajinského Centra pro armádní studia, konverzi a odzbrojení Valentin Badrak. V rozhovoru pro web Global Espreso odhadl, že po skončení této horké fáze potrvá konflikt na Ukrajině dalších 10 až 15 let. I proto musí podle něj bez Ukrajina vyvinout vlastní účinné rakety. Badrak také tvrdí, že Ukrajinci jsou schopni vyrobit raketu s doletem až 1 500 kilometrů.

„Abychom si zabezpečili svoji budoucnost, musíme upevnit národní myšlenku ukrajinské jednoty a přijmout skutečnost, že máme nepřítele na léta dopředu,“ uvedl Badrak v rozhovoru pro web Global Espreso s tím, že válka podle něj potrvá ještě mnoho let. „Po skončení této horké fáze bude konflikt pokračovat nejméně 10 až 15 let. Ukrajina si musí zajistit odpovídající obranyschopnost,“ doplnil Badrak.

Toho lze podle něj dosáhnout jedině kombinovaným způsobem. To znamená získávat vojenskou pomoc od západních partnerů, „zahájit společné výrobní projekty a ekonomické programy v oblasti bezpečnosti“ a také vyvinout vlastní účinné rakety. „Nejprve můžeme vytvořit raketu s doletem 500 kilometrů, poté s doletem až 1 000 kilometrů. Někteří vývojáři nás utvrzují v tom, že v blízké budoucnosti můžeme vyvinout raketu s doletem až 1 500 kilometrů,“ uvedl Badrak.

Pomoci by jim v tom mohly některé komponenty ze Západu. „Vývojáři říkají, že v tom nevidí žádný problém za předpokladu, že západní země pomohou s některými součástkami. Rakety můžeme vyrábět zcela sami, ale určité prvky bychom potřebovali dodávat alespoň do doby, než se náš obranný průmysl vzpamatuje z ran, které mu zasadil Putinův režim,“ řekl odborník.

Bez elektřiny je čtvrtina populace

Boje na Ukrajině nadále pokračují. Moskva v posledních týdnech cílí na ukrajinskou energetickou síť, zatím nejrozsáhlejší útok podle Kyjeva provedla tento týden v úterý. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pátek oznámil, že ruské útoky vůči ukrajinské kritické infrastruktuře vyřadily z provozu téměř polovinu energetického systému v zemi.

„Rusko pokračuje s útoky na civilní kritickou infrastrukturu na Ukrajině, bojuje proti civilní populaci a v zimě jí odepírá světlo, vodu, teplo a komunikaci. Jenom 15. listopadu Rusko na ukrajinská města vypálilo okolo 100 střel. Vyřadilo tím z provozu téměř polovinu našeho energetického systému,“ řekl podle agentury Unian premiér na setkání s místopředsedou Evropské komise Valdisem Dombrovskisem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu v noci na pátek uvedl, že kvůli ruským útokům je bez elektřiny zhruba deset milionů Ukrajinců, tedy přibližně čtvrtina populace.

Tagy: