Záběry pokusu o útěk z českého vězení: Muž skočil do žiletkového drátu, odnesl si 160 stehů

Vězeň při pokusu o útěk skočil odhadem šest metrů přímo do ostnatého drátu.

Útěk z věznice na Žatecku

CNN Prima NEWS získala neuvěřitelné záběry bezpečnostních kamer o pokusu o útěk jednoho z chovanců věznice Nové Sedlo na Žatecku. Odvážlivec nejprve vylezl na střechu jedné z budov a následně se pokusil přeskočit ostnatý drát. Riskantní kaskáda se uprchlíkovi nepovedla a muž po šestimetrovém skoku v drátech uvízl. Odnesl si zranění včetně 160 stehů.

Celá akce trvala odhadem pouhé tři minuty. Za tu dobu se muži podařilo překonat první bariéru. „Odsouzený v době ukončování vycházek překonal první linii zabezpečení a dostal se na střechu přilehlé budovy,“ popsala pro CNN Prima NEWS sled událostí mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová. „Odtud měl v úmyslu skokem překonat plot, jehož součástí je tzv. bruno válec, tedy spleť žiletkového drátu,“ dodala.

ČTĚTE DÁLE: Pozoroval lidi při spánku, okrádal i děti. Zlodějského fantoma poslal soud za mříže

Vězeň prokázal kromě odvahy i nadstandardní sportovní výkon. Chovanec skočil do vzdálenosti zhruba šesti metrů. Bohužel pro něj dopadl přímo do drátů, které ho pozřezaly po celém těle. Lékaři vězně sešili za použití 160 stehů.

Zraněnému chovanci nyní hrozí prodloužení pobytu za mřížemi. „Výsledkem pokusu o útěk je hrozící kázeňský postih. Aktuálně také zahájení trestního řízení ve věci maření úředního rozhodnutí,“ upřesnila Prunerová pro CNN Prima NEWS.

Pokusy o útěk se některým vězňům i podaří. Například letos v květnu policie dopadla uprchlého vězně ve Středočeském kraji. Nejznámějším českým vězeňským uprchlíkem je bezpochyby omilostněný Jiří Kajínek, který si odpykával doživotní trest vězení za spáchání dvou vražd v první polovině 90. let. V říjnu 2000 se Kajínkovi podařilo jako jednomu z mála vězňů uprchnout z věznice Mírov. V roce 2017 ho omilostnil tehdejší prezident Miloš Zeman a letos na jaře Kajínkovi skončila sedmiletá podmínka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrogovaný muž řádil v pražské MHD: Cestující napadal obuškem a nožem, skončil v poutech

Tagy:
vězení Miloš Zeman soud Žatec soudní proces soudnictví trestná činnost Jiří Kajínek Vězeňská služba České republiky Mírov ostnatý drát rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost