Život v českých věznicích: Oběšení je ve vazbě častější než u již odsouzených

Ve Službě: Za mřížemi

Ve službě: Za mřížemi S1 (6)

Šestý díl pořadu Ve službě: Za mřížemi nabídne pohled i do vazebního oddělení. Jak uvedl dozorce z věznice v plzeňských Borech, oběšení bývá ve vazbě častější než u již odsouzených. Až 30 procent vězňů je závislých na omamných látkách. I proto do věznic docházejí neziskové organizace, které se odsouzené snaží přesvědčit, aby použití drog nahradili něčím jiným. Další díl seriálu ukáže i to, že důslednou kontrolou procházejí nejen odsouzení, ale také zaměstnanci.

V plzeňské věznici Bory je 1247 vězňů a 495 zaměstnanců. Jako dozorce zde pracuje i Radim Teodor Bílek. Nejde ale jen o místo pro odsouzené. Je zde i vazební oddělení. „Často jsou tu lidé poprvé a čekají na rozsudek. Setkávám se s tím, že reagují velmi slušně. Poprosí, požádají mě. Rozdíl je diametrálně odlišný,“ popsal Bílek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zažili hrůzy Putinova vězení. Snadno tam přijdete o rozum, popsali trestanci po výměně

Z hlediska zákona jsou lidé ve vazbě nevinní. Mají proto o něco lepší podmínky než odsouzení. Kromě častějšího sledování televize patří mezi další výhody i možnost sprchovat se každý den pět minut a ne pouze dvakrát týdně tři minuty. Pobyt ve vazbě má ale i stinné stránky. „Lidé tu jsou sami. Přemýšlí o životě, dohání je nějaká nejistota. Pokud máme oběšení, bývá to často na vazbě. Obchůzky jsou tu alfa a omega. Za svou dvouletou praxi už jsem třikrát resuscitoval,“ sdělil Bílek. Dodal, že životospráva ve věznici není dobrá. „Vězni jsou naučeni, že kouří i dvě krabičky cigaret za den. Infarkty jsou tu běžné,“ podotkl.

Závislost na omamných látkách

Do práce dozorce Bílka patří i kontrola sprch, a to například kvůli ukrytým mobilním telefonům, jelikož jde o společné prostory. Když je vše v pořádku, mohou vězni vstoupit do koupelny. Vodu jim regulují ručně. „Reguluje se tlak i teplota. Občas se stává, že křičí z koupelny, že je voda moc horká nebo moc studená. Většinou je to podle počasí. Někdy pak dochází ke konfliktům,“ řekl Bílek. Zkontrolovat se musí také mříže na oknech v celách. „Podle cinkání slyším, jestli je vše v pořádku. Kontroly probíhají poměrně často,“ sdělil dozorce.

Během jeho směny musí také vyzvednout lidi z neziskové organizace, kteří budou mít schůzku s vězni. Důvod je prostý – v české vězeňské populaci je asi 30 procent problémových uživatelů návykových látek. „Jelikož trestná činnost hodně souvisí s drogovou závislostí, tak do věznice občas docházejí neziskové organizace, které odsouzeným dělají speciální programy. Přednáškami a prací s odsouzenými se do nich vkládá myšlenka, aby použití drogy nahradili něčím jiným,“ vysvětlil Bílek.

Kontrolují se i zaměstnanci

V kuřimské věznici s 525 vězni a 258 zaměstnanci pracuje na oddělení prevence a stížností Petra Vašková. Mimo jiné dohlíží na práci zaměstnanců a zabývá se stížnostmi vězňů. Součástí její práce je i kontrolní činnost na pokyn zástupce ředitele věznice na jednotlivých úsecích. V tomto případě došlo na jídelnu. „Chodím tam nepravidelně. Mou náplní práce je kontrolovat, jestli jsou odsouzení řádně naváděni v časových termínech, jestli je dozorci vodí odděleně, jestli nedochází k předávání nepovolených předmětů – prostě jestli vše funguje tak, jak má,“ popsala Vašková.

Právě jídelna představuje zvýšené riziko. „Pokud zhoustne atmosféra a schyluje se k bitce, musíme volat posily. Nevyřeší to dva dozorci, když je tu 60 vězňů. Občas se něco semele, tomu se nedá zabránit,“ uvedla Vašková.

Love story na vězeňském pracovišti

Mezi místa, která kontroluje, patří i nedaleká firma. V ní vybraní vězni pracují mezi normálními zaměstnanci. „Jsou sem zařazováni vězni z nižšího stupně zabezpečení. Je to pracoviště v rámci města Kuřim, odsouzení se sem dopravují sami pěšky z věznice, protože to mají asi 10 minut chůze. Dělají ranní a odpolední směny,“ přiblížila.

Kontroluje například také firemní kamerový systém. „Nejčastější problémy na pracovišti bývají love story a románky. Pracuje tu mnoho žen a vězni jsou velice zdatní co se týká komunikace s ženami. Párkrát už jsme řešili románek na pracovišti,“ uvedla Vašková. Zdůraznila, že vězni mají samozřejmě zakázáno navazovat jakékoliv styky s civilním personálem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdrogovaný muž řádil v pražské MHD. Cestující napadal obuškem a nožem, skončil v poutech

Tagy:
drogy vězení nezisková organizace soud věznice soudní proces jídelna Kuřim Ve službě: Za mřížemi trestná činnost, právo a spravedlnost