DVA DNY DO INVAZE: Rusko způsobilo pohromu na trzích. Západ začal sankční maraton

Redakce CNN Prima NEWS přináší před výročím začátku války článkový speciál Pár dní do invaze, který připomíná události, jež předcházely ruskému vpádu na Ukrajinu. Přesně před rokem – 22. února 2022 – se svět sbíral ze skutečnosti, že Rusko vtrhlo na Donbas. Trhy padaly dolů, Západ uvalil na Moskvu první sankce.

Do vypuknutí války na Ukrajině zbývaly dva dny. Konflikt ale už tak trochu začal. V noci ruská vojska vtrhla na Donbas a 22. února se svět probudil do kalného rána. Kde se ještě před pár hodinami otevíral nadějný prostor pro diplomacii, zůstaly tehdy jen šeď a nejistota.

Překotný vývoj událostí na Ukrajině okamžitě reflektovaly burzy. Trhy si prožily obrovský šok. Nejvíce si pochopitelně pohoršily ruské akcie, ke dnu slétl také rubl.

Zprávy CNN Prima NEWS z 22. února loňského roku:

Složité ráno měli nejen investoři, ale i politici. Západ začal okamžitě rýsovat společný postup vůči Rusku a první sankce uvalily USA i Evropská unie na Moskvu už pár hodin po invazi na Donbas. Další balíčky následovaly v příštích dnech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko pozastaví účast v pražské dohodě o jaderných zbraních. Putin řekl, kdy smlouvu obnoví

Západ v nejistotě

Přesto svět stále nevěděl, co bude dál. Půjde Putin dál, nebo se zastaví? Nejistoty Západu využila ruská propaganda, která volala po zabrání dalšího ukrajinského území.

Stále se ale objevovaly hlasy, které ujišťovaly, že Rusko nakonec žádnou skutečnou válku nezačne. A to i v Česku. Bezpečnostní expert Andor Šándor například pro CNN Prima NEWS, že otevřený konflikt na Ukrajině není příliš pravděpodobný.

„Rusko si uvědomuje, že válka by byla krutá. Nejdříve by muselo zlomit armádu a následně morální odpor ukrajinského obyvatelstva. Stálo by je to velké peníze a Rusko nemá po covidu ekonomiku v nejlepším stavu,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jeho slova se ale naneštěstí nevyplnila. To ukrajinský slavista vyučující v Česku Radomyr Mokryk varoval, že ruská invaze na Donbas je teprve začátek.

Putin chce celou Ukrajinu

„Často se objevovaly informace západních rozvědek ohledně možné invaze a útoků přímo na Kyjev. Uznání lidových republik na východě umožňuje různý vývoj situace. Ale jak říkám, je to naprosto očekávané a bylo jasné, že k něčemu dojde. Zatím byl zvolen tento scénář a je celkem zřejmé, že to není konečná stanice,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

„První a zásadní cíl je prozatím kontrola nebo dokonce likvidace Ukrajiny,“ varoval ukrajinský expert.

O dva dny později Putin skutečně rozpoutal nejhorší konflikt na evropském kontinentu od druhé světové války. Konflikt, jehož cílem mělo být totální ovládnutí Ukrajiny.

Tagy: