Rok od vrcholu druhé vlny epidemie: Jak jsme se s covidem tehdy potýkali?

Nemocnice blížící se na hranu svých kapacit, více než 15 tisíc nových případů za den a noční zákazy vycházení. Loňský sváteční den 28. října byl vrcholem podzimní vlny epidemie nemoci COVID-19, po kterém se křivka nakažených začala pomalu lámat. Kvůli covidovým opatřením vyšly ve svátek do ulic stovky demonstrantů.

Ve sváteční středu 28. října 2020 přibylo v Česku 15 663 nových případů, což bylo do té doby nejvyšší číslo po celou dobu pandemie. V nemocnicích leželo 6 624 pacientů s covidem a ve vážném stavu jich bylo 962.

Než se právě ve sváteční den křivka nárůstu zlomila, panovala značná obava, že pokud čísla takhle porostou nadále, bude začátkem listopadu překonána kapacita nemocnic. „Přestože jsme zvýšili počet lůžek o 10 000, tuto kapacitu, nově navýšenou, bychom překonali někdy kolem 8. až 10. listopadu,“ řekl jen pár dnů před státním svátkem premiér Andrej Babiš (ANO).

Enormní růst případů i hospitalizovaných si proto žádal i přísná opatření. Nekonaly se hromadné akce, většina obchodů byla zavřená a lidé nesměli vycházet mezi devátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní. Povoleny byly v tuto dobu jen cesty za prací, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku nebo venčení psa v blízkosti bydliště.

Nesrovnatelně lepší situace díky očkování

Přestože přesně po roce čísla znovu výrazně rostou, nedosahují díky proočkování a promoření obyvatelstva zatím takových hodnot jako vloni. „Situace je stále ještě nesrovnatelně lepší než na podzim minulého roku, kdy to šíření začalo o poznání dříve. Brzdný efekt vakcinace jednoznačně funguje,“ řekl v úterý ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Zásadní rozdíl je však v hospitalizacích. Dnes není v nemocnicích ani tolik pacientů, co jich bylo vloni na JIP. „U hospitalizovaných to platí dvojnásob. Před rokem jsme byli už přes 5 tisíc, dnes jsme přes tisíc a počty pacientů na jednotkách intenzivní péče jsou taktéž stejně nižší,“ doplnil Dušek.

Demonstrace proti opatřením

Zpřísnění covidových opatření vloni přivedlo na česká náměstí řady demonstrantů. Například na pražském náměstí Republiky se sešlo přibližně 200 odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru. Demonstrace probíhala povětšinou v poklidu. Policisté řešili jen několik incidentů a zadrželi jednoho člověka.

V té době se však ještě netušilo, co s sebou covid přinese za utrpení. Do té doby zemřelo 2 675 lidí. Jak se však situace v následujících měsících znovu zhoršovala, zvedla se i tragická bilance více než jedenáctkrát.

Tagy: