Státy s 80procentní proočkovaností už zvládají covid v klidu. Proč to v Česku nejde?

Česká republika se potýká s enormním nárůstem nových případů nemoci COVID-19. Jako jeden nejzásadnějších důvodů se ukazuje podprůměrná proočkovanost českého obyvatelstva v rámci Evropské unie. Statistiky Worldometers totiž stále jasněji dokazují, že země, v nichž se blíží proočkovanost obyvatel k 80 %, zvládají nástup podzimní vlny bez problémů.

Například Dánsko bylo jednou z prvních zemí, která naprosto upustila od covidových opatření. Plná proočkovanost populace činí ve skandinávském státě více než 75 %. Čísla nově nakažených sice rostou (v neděli 1 300 případů), počet úmrtí je však minimální – kolem dvou obětí za den.

Začátkem letních prázdnin se s nepříjemným nárůstem případů potýkali v Portugalsku. Vedlo to k proočkování takřka 86 % tamní populace. Dnes je v zemi situace plně pod kontrolou. Nové případy přibývají v řádu stovek, úmrtí v jednotkách denně. Země je přitom počtem obyvatel srovnatelná s ČR.

V sousedním takřka padesátimilionovém Španělsku sahá proočkovanost taktéž k 80 %. Denní přírůstky pozitivních činní průměrně necelé dva tisíce denně a počet úmrtí se pohybuje kolem dvaceti za den. Země byla přitom počátkem léta také řazena mezi velmi rizikové.

Velká Británie je další ze zemí, která během léta uvolnila veškerá covidová opatření. Proočkovanost celé společnosti se blíží k 70 %. V Británii však epidemie v poslední době výrazně roste. Denně přibyde kolem 46 tisíc nových případů. Počet úmrtí přitom zůstává stejný. Za den zemře zhruba 70 lidí.

Tvrdá ruka ve Francii

Zasáhnout se rozhodli také ve Francii. Tam velmi znepříjemnili život neočkovaným lidem od poloviny července a přes masové protesty donutila vláda od té doby přibližně 20 % Francouzů k vakcinaci. Aktuálně tak má Francie naočkovaných 75 % obyvatel a řadí se k zemím, které mohou rozvolňovat.

Covidová situace je proto ve Francii aktuálně stabilizována. Denně přibývá kolem pěti tisíc nových případů a výrazně klesá i počet zemřelých. V neděli komplikacím spojeným s nemocí podlehli pouze čtyři lidé.

Podobné scénáře lze najít i mimo Evropu. Například Japonsko bojovalo s covidovou vlnou a nízkou proočkovaností v době olympijských her. Dnes je však situace naprosto odlišná, jak upozornil český europoslanec za ODS Jan Zahradil.

„Japonsko: 78 % očkovaných, prudký pokles pozitivních testů i nově nakažených – viz graf. Vše je otevřeno, žádné restrikce, jen povinné respirátory. Dá se to zvládnout. Očkování je ale jediná zodpovědná cesta. Antivaxerství ve jménu svobody je naopak nezodpovědné sobectví,“ napsal na Twitter.

Oproti tomu v České republice je plně naočkováno pouze necelých 57 % populace a v současnosti pozorujeme skokový nárůst nových případů, které v pátek přesáhly i 4 tisíce za jediný den. V Česku také momentálně umírá sedm až jedenáct lidí denně. V pátek také lékaři podali téměř 31 tisíc dávek vakcíny. Ukončené očkování má aktuálně 6,05 milionu lidí, 115 tisíc už má dokonce třetí dávku. I díky takzvaným posilujícím dávkám počty denně podaných vakcín opět rostou.

Tagy: