Druhý triumf hokejistů. Češi rozstříleli Kazachy 5:1, činili se Kubalík a Sedlák

Čeští hokejisté vyhráli i svůj druhý duel na hokejovém mistrovství světa. Po Slovácích porazili Kazachstán 5:1. Hned tři body za gól a dvě asistence si připsal útočník Pardubic Lukáš Sedlák, dvě branky vstřelil Dominik Kubalík z Detroitu.

Český tým získal v úvodní části vedení 2:0 díky trefě obránce Jakuba Zbořila a přesilovkovému gólu Dominika Kubalíka. Krátce po polovině utkání sice snížil Maxim Muchametov, ale po 66 sekundách závěrečné části vrátil Jalonenovu výběru dvoubrankový náskok Sedlák. Ve 46. minutě se prosadil v početní výhodě Jan Košťálek a 61 sekund před koncem v přesilovce pěti proti třem se podruhé v utkání trefil Kubalík.

„S góly to z člověka vždycky drobet spadne. Je dobře, že se v přesilovkách prosadily obě formace a obě lajny fungují. Je ale úplně jedno, kdo góly dává. Jsem rád, že teď to napadalo mně, ale důležitá je výhra,“ řekl po utkání Kubalík.

Spokojený s výhrou byl i trenér Kari Jalonen. „Skóre vypadá dobře, ale nebyl to lehký zápas. Jestli měl soupeř po dvou třetinách deset střel, bylo to moc. To je takový zápas, kdy dominujete, držíte puk, ale pak to začnete přehánět a hrajete až příliš ofenzivně. Líbili se mi obránci, jaký dali vzkaz týmu, že musíme hrát lépe a s řádem,“ sdělil.

Od druhé třetiny chyběl v české sestavě centr první formace Filip Chytil, který odstoupil ze hry po zranění v obličeji po nešťastném zásahu.

Hned v úvodním střídání prověřili Šutova Červenka a Chytil. Po 99 sekundách se sice Kazachstánu naskytla přesilová hra po Sedlákově vyloučení, ale za 32 vteřin putoval na trestnou lavici i Beketajev a při hře čtyř proti čtyřem ve 4. minutě trefil Knot z pravého kruhu bližší spojnici.

Šutov si potom poradil se Zbořilovou střelou z mezikruží po přihrávce debutanta šampionátu Kauta a v další příležitosti neskóroval ani z dorážky obránce Košťálek. V čase 8:48 se Jalonenův tým ujal vedení. Zbořil se z pozice mezi kruhy trefil přes Sedlákovu clonu z pravé tyči a ve čtvrtém reprezentačním utkání oslavil premiérovou branku.

Po vyloučeních Beketajeva a Šesťakova se českému týmu naskytla na 20 sekund i přesilovka pěti proti třem, ale zvýšili náskok až při klasické početní výhodě.

Kempný nabil na pravý kruh Kubalíkovi, který ranou z pravého kruhu na lapačku nedal Šutovovi šanci zasáhnou a po třech asistencích ze tří duelů včetně generálky na Českých hrách si připsal první trefu letošního působení v národním týmu. Češi přestříleli soupeře v úvodním dějství 17:4.

Do druhé části nenastoupil Chytil, jehož během úspěšné přesilovky utrpěl nešťastný zásah do obličeje a byl už na střídačce v péči lékaře. Ve 23. minutě se mohl zapsat mezi střelce Voženílek, který stejně jako Kaut debutoval na velké mezinárodní akci. Po přečíslení ztroskotal s bekhendovým blafákem na levém betonu Šutova a stejně tak s dorážkou Černoch. Před polovinou utkání zahrozili z přečíslení Kazachstán, ale Michajlisovu přihrávku na Rymareva zblokoval směrem k Langhamerovi Němeček.

V čase 30:19 brzdil v úniku Fleka Orechov a nařízené trestné střílení neproměnil Kubalík, jenž bekhendový blafák zlikvidoval pravým betonem Šutov. Za 69 sekund Kazachstán snížil a po kombinaci Kajyržana a Muratova překonal Langhamera z pozice mezi kruhy bekhendem mezi betony Muchametov. V 33. minutě nejdříve neprošla Voženílkova přihrávka v přečíslení na Fleka a z brejku ujel Michajlis, ale českého gólman neprostřelil.

„Druhá třetina se nám vůbec nepovedla a byla pro nás do dalších zápasů velkým varováním. Musíme se z toho poučit – nikdo se neporazí sám. Jsem rád, že jsme to zvládli bez nějakých úplně velkých nervů. Musíme hrát náš hokej a jednoduše. Dělali jsme věci, které byly úplně zbytečné,“ připustil útočník Sedlák.

Na začátku třetí třetiny se po Tomáškově akci dostal k zakončení na levém kruhu Sedlák a zamířil přesně k protější tyči. Po Polochovově vyloučení nabil kapitán Červenka obránci Košťálkovi, který mohl oslavit svůj první gól na velké mezinárodní akci.

Zářili Sedlák a Kubalík

Příležitost ještě zvýšit náskok měl v 56. minutě při Butěnkově trestu Špaček, ale Šutov zasáhl vyrážečkou. Šesťakov a Grenc svými fauly nabídli českému týmu převahu dvou hráčů v poli a Kubalík z levého kruhu dovršil výsledek.

Velkou postavou při českém vítězství tak byl Sedlák, který jednu branku vstřelil a na další dvě nahrál. Dvojici zásahů si připsal útočník zámořského týmu Detroit Red Wings Dominik Kubalík. Hvězdou utkání za Čechy však byl vyhlášen Zbořil.

„Ve třetí třetině jsme si už zápas pohlídali. Je dobré, že nám fungovaly přesilovky, ve kterých jsme dali góly. Posílili jsme si sebevědomí. Líbilo se mi, jak hráli na téhle úrovni Kaut s Voženílkem. Budeme je potřebovat. Filip Chytil dostal pukem do tváře a necítil se dobře. Nebyl v nemocnici, ale teprve zítra uvidíme, jak na tom bude,“ dodal Jalonen.

„Ve třetí třetině jsme zase byli tam, kde jsme měli být,“ souhlasil s trenérem brankář Langhamer. „Ve druhé třetině jsme ale ustoupili od naší hry a Kazachstán dostali do hry, takže jsme nebyli schopní se srovnat,“ pronesl.

Češi mají v tabulce šest bodů za dvě vítězství. Mistrovství světa svěřenci finského trenéra Kariho Jalonena zahájili výhrou 3:2 nad Slováky ve federálním derby.

Tagy:
hokej mistrovství světa v hokeji Kazachstán Česko česká hokejová reprezentace Lukáš Sedlák Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen