Postřehy po Kazachstánu. Sedlák ve formě, beci při chuti, ale pozor na hokejové trpaslíky

Čeští hokejisté mají za sebou své druhé utkání na mistrovství světa. Po těsném vítězství nad Slováky zvládli porazit i Kazachy. Výsledek 5:1 sice působí vcelku jasně, jednoduchá cesta však k výhře nevedla. Co druhý duel českého národního týmu v Rize ukázal? Přečtěte si postřehy CNN Prima NEWS.

Pardubický Budějovičák ve formě

První duel se Slováky zahájil dvěma brankami a i proti Kazachstánu dokázal, že má fazónu. Řeč je o útočníkovi Pardubic Lukáši Sedlákovi. Českobudějovický odchovanec tentokrát vstřelil jeden gól a na další dva nahrál.

Opět tak potvrdil, že v české reprezentaci má tento hokejista, který značnou část letošní sezony strávil v NHL v dresech Colorado Avalanche a Philadelphia Flyers, své místo.

ČTĚTE TAKÉ: Nadějná zápasnice MMA zemřela jen pár dnů před titulovým soubojem. Bylo jí pouhých 21 let

Ukázal, že dovede být velmi platným nejen během oslabení, ze kterého skóroval proti Slovákům, tak i při přesilových hrách, kdy vstřelil svůj gól Kazachům. Jen tak dál. Jeho forma se svěřencům finského trenéra Kariho Jalonena bezpochyby hodí.

Kubalík se odzátkoval

Útočník Dominik Kubalík hrající v zámoří za slavné Red Wings má pověst ostrostřelce. Po loňském ústupu v Chicagu našel svůj apetit v Detroitu a nyní jej dokazuje i na šampionátu.

Úvodní zápas se Slováky vyšel střelecky naprázdno, i tak se na něj snesla chvála. Předvedl kvalitní výkon, který vyšperkoval dvěma přihrávkami na gól.

Proti Kazachům vytáhl pomyslný špunt. Dokázal využít dvě přesilovky, jeho první gól byl nakonec vítězný. Měl příležitost skórovat i při trestném střílení, trefil však tyč. Dvě přesilovkové trefy nicméně ukázaly, že Kubalík je zpět.

Obránci jsou při chuti

Co bylo rovněž vidět na české hře je fakt, že se do ofenzivy velmi často aktivně zapojovali obránci. Svoji premiérovou branku v národním týmu vstřelil Jakub Zbořil z Bostonu a stejně tak i pardubický Jan Košťálek.

To je však jen špička ledovce. Košťálek měl hned několik střel a nebyl jediným z českých beků, kdo byl při chuti. Aktivitou hýřil Zbořil, pálit se snažil i sparťan Michal Kempný, vidět byl Košťálkův spoluhráč z Pardubic Tomáš Dvořák. A to i přesto, že platí primárně za defenzivního obránce.

Hokejové trpaslíky nepodceňovat

Výsledek 5:1 vypadá jako hladké vítězství, ale chyba lávky. Nerodilo se totiž vůbec lehce. První třetina sice byla zcela v režii Čechů, když dvě branky vstřelili a další mohli přidat nebýt výborně chytajícího brankáře Andreje Šutkova, ale druhá část již nabídla jiný obrázek.

První dvacetiminutovku Kazachy provázely nepřesnosti a soupeřům nabídli řadu šancí. Do prostřední části se však zvedli. Nejen, že se svým výkonem a nasazením dokázali vyrovnat Čechům, ale především začali hrozit u české svatyně. Nakonec se po krásné kombinaci přímo mezi betony brankáře Marka Langhamra prosadil Maxim Mukhametov a krátce nato zahrozil v samostatném úniku Nikita Michajlis. S tím si však Langhamer zvládl poradit.

Třetí třetinu si Češi vzali iniciativu zpět a zvládli vstřelit další tři branky, čímž zápas jasně ovládli. Vyplývá z toho však ponaučení nepodceňovat soupeře, a to ani takové hokejové trpaslíky, jako je Kazachstán. Nemusí nás porážet, ale mohou nás porazit.

O brankovišti stále nejasno

První duel se Slováky odchytal Šimon Hrubec, proti Kazachstánu nastoupil Marek Langhamer. A papírově největší eso gólman Arizony Karel Vejmelka doposud nic. Už před šampionátem nebylo jasné, kdo bude českou brankářskou jedničkou. Druhý zápas odpověď nepřinesl.

Langhamer nezklamal. Proti Kazachům, kteří měli za celý zápas jen 15 střel, inkasoval jedinkrát po krásné kombinaci a naopak dokázal předvést několik skvělých zákroků. Dobře se ukázal zejména při úniku Michajlise.

Zápas s Kazachy však není jako duel s Kanadou či Švédy. I přes občasné střely jde o soupeře, který většinu času hrál ve své obranné třetině. Kazaši jednoduše Langhamera dostatečně neprověřili. Lze předpokládat, že trenéři českého národního týmu budou i nadále své maskované muže točit.

Tagy:
trpaslík CNN Prima NEWS Dominik Kubalík hokej mistrovství světa v hokeji Kazachstán česká hokejová reprezentace HC Dynamo Pardubice národní tým Lukáš Sedlák Mistrovství světa v ledním hokeji Dinamo Riga Jan Košťálek