Důchod 13 tisíc, zálohy na elektřinu 19. Seniorku z Varů drtí krize, kotel vypnula

Seniorka Eva z Karlových Varů musela odpojit elektřinu, topí v kamnech.

Paní Evu drtí současné ceny energií

Současné vysoké ceny energií a výše záloh těžce dopadají na velkou část obyvatel. Jednou ze skupin, které aktuální situace ohrožuje možná nejvíc, jsou senioři. A mezi nimi pak zvlášť ti, kteří žijí osamoceně. Přestože se ve svých výdajích maximálně uskromňují, nejsou si jisti, jestli to bude stačit. Takový je i případ paní Evy z Karlových Varů.

Život v malém domku se 82leté ženě smrsknul do dvou místností. V obýváku, kde se při loupání brambor rozpovídala, je dým z narychlo sehnaných kamen, které jsou teď hlavním zdrojem tepla. Jiný způsob řešení současné situace nenašla.

Za elektřinu musela dle posledního vyúčtování doplatit 32 tisíc korun. Kvůli nedoplatku jí pak nové zálohy měly stoupnout na 19 tisíc. „Říkala jsem si, že to není možné. Můj důchod je necelých 13 tisíc. Myslela jsem si, že to nějak ustojím, ale kdyby mi příští měsíc strhli stejnou částku, je to v háji,“ postěžovala si seniorka.

Paní Eva celý život pracovala. Domek koupila z našetřených peněz před 20 lety. Rodinu už nemá, zůstala sama. S topením jí pomáhá bývalý soused, který k ní pravidelně dojíždí. Společnost jí dělají i dvě kočky. „Je to těžké pro všechny seniory, nic pozitivního se najít nedá. Mně je 82 a už si nemůžu přivydělat,“ prohlásila.

K pravidelnému důchodu chodí paní Evě ještě sociální dávky, ty ale tentokrát přišly kvůli prezidentskému vetu zákona o státním rozpočtu pozdě. Paní Evě ale nakonec zřejmě uleví nově vyjednané zálohy. Do její situace se totiž vložil Člověk v tísni. Nezisková organizace se spojila s dodavatelem energií, a seniorka by tak od prosince neměla platit více než pět tisíc.

A pomáhají i lidé. „Teď mi volala jedna paní, že mi daruje dřevo. Já jsem řekla, že moc děkuju, to budu potřebovat. Myslela jsem, že mi to vyjde, ale na dřevo ne. Nejprve jsem se ale styděla,“ přiznala Eva. Zbytečně. Právě ti nejohroženější by v současnosti neměli propadnout pocitu, že na všechno zůstali sami.

Tagy: