Důchod v 68 letech? Babiš chce hranici snížit. Fialova vláda zažije peklo, slibuje

Za neschopnost vlády nemají platit důchodci a věk odchodu do penze by se neměl navyšovat, ale naopak snižovat. V rozhovoru pro deník Právo to řekl předseda hnutí ANO a neúspěšný kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO). Znovu také zaútočil na hnutí SPD, které je podle něj pouze podnikatelským projektem předsedy Tomia Okamury.

Babiš současnou vládu kritizoval především kvůli návrhu na škrty při mimořádné valorizaci důchodů. „Na důchodce úplně kašlou... A teď ten podvod se změnou valorizace. Za neschopnost vlády krotit inflaci mají zaplatit důchodci,“ rozhořčil se expremiér v rozhovoru.

ČTĚTE TAKÉ: Strach a obavy lidí rekordně vzrostly, ukazuje průzkum. Kdo využije prostor pro nové hnutí?

Kabinetu Petra Fialy (ODS) kvůli tomu slibuje peklo ve Sněmovně. „V takovém případě musejí počítat se zablokovanou Sněmovnou a obstrukcemi, které ještě nezažili. Stejně jako s jinými asociálními zákony nebo zvyšováním daní. Když byly vládní strany v opozici, EET blokovaly přes 270 dní. Máme větší výdrž. Ze života ve Sněmovně budou mít peklo,“ sdělil expremiér.

Nelíbí se mu ani návrh na zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu na 68 let. Sám by zvolil opačný přístup. „Já bych důchodový věk naopak snižoval,“ řekl Babiš pro Právo. Konkrétní však být nechtěl. „Když budeme ve vládě, řeknu. Zvolte si lepší vládu a budete chodit minimálně stejně. Tato vláda vám řekne, že půjdete v 68 letech. Získáme zdroje, aby naši důchodci měli zasloužené důchody a zasloužené stáří, aby se hranice vůbec neposouvala. Není k tomu důvod,“ prohlásil.

SPD je podnikatelský projekt

Babiš dal už během neúspěšných prezidentských volbách jasně najevo, že chce bojovat o voliče hnutí SPD. Tomia Okamuru označil tentokrát za politického podnikatele. „SPD pro voliče nikdy nic neudělala a neprosadila, je to podnikatelský projekt pana předsedy. Jeden Úsvit už vytuneloval. Jsme tady pro lidi, pro občany. Co se týká SPD, ať lidi volí, koho chtějí, ale nedávají hlas straně, která by pro ně nic neudělala,“ agitoval proti druhému ze sněmovních opozičních hnutí.

Na voliče SPD se chce zaměřit například při nejbližších volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční v příštím roce. „Na evropské volby se těším. Zúročím velké zkušenosti v Evropě a EU, je plno témat. Bude mě bavit o EU diskutovat a vysvětlovat voličům SPD, že vystupovat z EU je pitomost. Přišli bychom o trhy, znamenalo by to negativní dopad na zaměstnanost atd. Zákon o referendu ale určitě budeme podporovat,“ uzavřel šéf hnutí ANO.

Tagy:
rozhovor Andrej Babiš Evropská unie Tomio Okamura ANO 2011 vláda Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod