Dusivý pach a delfíni obalení v černi. Do moře v USA uniklo půl milionu litrů ropy

Kalifornské pobřeží znečišťuje masivní únik ropy. Kdesi mezi ním a ropnou plošinou zvanou Elly totiž praskl ropovod a „černé zlato“ teď uniká do mořské vody, kde hubí ryby a další živočichy. Lepkavý nános se už rozšířil i na pláž.

Lidé v okrese Orange County už od pátku cítí ve vzduchu nepříjemný pach ropy, která se pravděpodobně z popraskané trubky vyvalila do moře. Černým bahnem se teď proplétají delfíni a další ryby. Řada z nich kvůli ropě umírá, hynou také ptáci.

Úřady odhadují, že do vody unikl takový objem ropy, který se rovná třem tisícům barelů. To by představovalo únik půl milionu litrů ropy a finanční ztrátu v hodnotě v přepočtu 5,2 milionu korun. Následná ekologická ztráta, kterou prasklý ropovod způsobil, je nevyčíslitelná.

Předešlé havárie

Část olejové skvrny už se úřadům podařilo zlikvidovat. Podle americké CNN je ale možné, že ropa z potrubí stále uniká a zdroj se dosud nepodařilo nalézt.

Web LA Times upozornil, že v souvislosti s ropnou plošinou Elly už v minulosti došlo k několika haváriím. Úniky ropy a zrezivělé trubky úřady registrovaly už kolem roku 2000.

Tagy: