Dusno v metropoli. Pospíšil musí pryč, ať rezignuje na všechny funkce, vyzývá Praha sobě

Jiří Pospíšil

Pod náměstkem primátora Jiřím Pospíšilem (TOP 09) se možná kýve židle. Opozice na pražském magistrátu chce kvůli novým skutečnostem v kauze Dozimetr mimořádné jednání zastupitelstva. Hnutí Praha sobě rovnou požadovalo Pospíšilovu rezignaci na všechny politické funkce a dalo mu na to 48 hodin, jinak podnikne další kroky. Detaily chce odhalit ve čtvrtek v pravé poledne. „Člověk s takovými styky neměl působit ve vedení Prahy ani jako europoslanec reprezentovat Českou republiku. Nejenže lhal o schůzkách s lidmi z Dozimetru, údajně je sám organizoval,“ řekl redakci Jan Čižinský, předseda Prahy sobě.

Podle Deníku N, který cituje z neveřejného policejního spisu, měl Pospíšil v roce 2018 zorganizovat schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, kde se setkal jeho bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr, Michalem Redlem. Přítomni měli být také exministr školství Petr Gazdík či europoslanec Stanislav Polčák. Europoslanec a náměstek pražského primátora vinu odmítá, sám nebyl policií obviněn a podobná situace panuje i u Fremra, který měl být klíčovým komunikačním uzlem v celém korupčním případu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mýtné na Praze 1 se nechystá. Bude jen zpoplatněn vjezd do několika ulic, tvrdí Hřib

„Nejenže Jiří Pospíšil o této schůzce několikrát lhal, údajně ji měl sám organizovat. Vše kompletně zachytily policejní odposlechy i sledování. Jiří Pospíšil o tom musel vědět, a přesto se od Fremra neodstřihl. I když ho vlastní zastupitelský klub na Fremra upozorňoval, stále si jej nechal jako poradce. Přerušil s ním spolupráci teprve až po policejním zásahu v kauze Dozimetr. O Pospíšilově zapojení do organizování korupce svědčí i to, jak lobboval za dosazení lidí ze zločinecké skupiny do dozorčí rady DPP,“ řekl Čižinský redakci CNN Prima NEWS.

Poznamenal, že působení výrazného politika TOP 09 ohrožuje důvěru občanů ve vedení Prahy. Proto by měl následovat kroky svých stranických kolegů – nebo zástupců hnutí STAN – a vyvodit politickou odpovědnost. Praha sobě chce své další kroky odhalit na tiskové konferenci, kterou zástupci naplánovali na čtvrtek ve 12:00 na půdě magistrátu.

„Je věcí politické kultury, že by člověk s takovými styky neměl působit ve vedení Prahy a ani jako europoslanec reprezentovat Českou republiku. Zda bude či nebude obviněn, bude záležet na vyšetřování policie, soudu a množství důkazů. Nemůžeme a nechceme přivírat oči před fakty,“ dodal Čižinský. Ten chce v řešení případu oslovit také koaliční Piráty, předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou či Evropskou lidovou stranu, pod níž Pospíšil spadá.

Hlasy na svolání mimořádného jednání městského zastupitelstva začalo sbírat opoziční hnutí ANO. Potřebuje k tomu nejméně třetinu jmen z 65 zastupitelů. Po jejich doručení má primátor patnáct dní na to, aby schůzi svolal.

„Vyzvali jsme všechny zastupitelské kluby, aby své podpisy připojily, protože i koalice by měla mít zájem kauzu rychle projednat a být konzistentní, když před volbami chtěli tuto věc řešit,“ uvedl předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher. Klub ANO má 14 zastupitelů, v případě podpory opoziční Prahy sobě s 11 zastupiteli by byl počet pro svolání schůze dostatečný.

Rezignace? Není důvod, brání se Pospíšil

Podle šéfa pražské buňky hnutí Ondřeje Prokopa je nutné záležitost probrat na mimořádném jednání zastupitelů, protože v případě zařazení na první řádnou schůzi po prázdninách 14. září by mohla dlouhá debata zablokovat nabitý program. „Bylo by špatné toto řádné zastupitelstvo a diskusi k jiným bodům kontaminovat touto kauzou,“ uvedl.

Pospíšil řekl, že k rezignaci nevidí důvod a v kauze kolem korupce v dopravním podniku nijak nefiguruje. Dodal, že se bude bránit právní cestou, věc již předal advokátovi.

„Žádného nezákonného jednání, které nyní naznačuje i Praha sobě, jsem se nedopustil, jinak by byly tyto informace ve spise a policie by podle toho konala. Věřím v zákony a právní systém ČR a doufám, že bude kauza Dozimetr nezávisle prošetřena a že všichni, kdo jsou do ní skutečně zapleteni, budou odhaleni. Vyzývám pana Čižinského, aby ustal s těmito absurdními politickými výpady a výroky, kterými znevažuje náš právní systém,“ vzkázal na sociální síti X.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele dopravního podniku Mateje Augustína nebo právě podnikatele Michala Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

O kauze Dozimetr se rozmluvil také politolog Jan Kubáček v srpnovém vysílání pořadu 360°, ovšem v souvislosti s kandidaturou ekonomky Danuše Nerudové do eurovoleb. Poslechněte si, jak by měla někdejší adeptka na hlavu státu pomoct hnutí STAN „překrýt“ korupční skandál a opravit nalomenou reputaci:

Tagy: