Důvěra v politiky klesá. Zeman je na tom na konci mandátu jako Klaus, srovnává komentátor

Prezident České republiky Miloš Zeman

Komentátoři hodnotí průzkum pro CNN Prima NEW

Čeští politici na tom s důvěryhodností u občanů nejsou příliš dobře, zhodnotil výsledky posledního průzkumu komentátor webu Echo24 Daniel Kaiser. Nejméně oblíbeným politikem je podle respondentů prezident Miloš Zeman. Experti ve vysílání CNN Prima NEWS uvedli, že za to může konec jeho druhého volebního období i otočka vůči vztahu k Ruské federaci.

Komu věří Češi v těžkých dobách? Z průzkumu, který pro CNN Prima NEWS zpracovala agentura  STEM/MARK, vyplývá, že všem vévodí současný premiér Petr Fiala (ODS) a jeho předchůdce Andrej Babiš (ANO).

„Všichni politici na tom s důvěryhodností nejsou moc dobře. Čísla Fialy se příliš neliší od Babiše. To je výkon, protože před volbami měl Fiala jako možný premiér čísla strašná a Babiš oproti němu dvojnásobná,“ připomněl horší startovní pozici lídra ODS komentátor webu Echo24 Daniel Kaiser.

Respondenti známkovali politiky jako ve škole. Nejhůře dopadl prezident Miloš Zeman, který se nejvíc přiblížil k hodnocení čtyři. Má nejméně důvěry v oblasti ekonomiky i bezpečnosti. Přitom v roce 2016 byl naopak v podobných žebříčcích na samé špici.

„Všichni čeští novodobí prezidenti zažili na konci druhého mandátu znatelný pád obliby. Je to únava materiálem, lidi přestává bavit se na ně dívat. Zrovna u Zemana to ale není únava materiálu. Po pobytu v nemocnici a konci s pitím a kouřením je na tom údajně mentálně lépe než před rokem. Ale kroutí na Hradě už osmý rok a je to vidět,“ vysvětlil Kaiser.

Zeman na úrovni Klause

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka veřejné mínění Zemanových příznivců hodně ovlivnila změna jeho názoru na Rusko v souvislosti s invazí na Ukrajinu. „Lidé, kteří mu donedávna věřili a dokázal je přesvědčit svou vstřícnou politikou k Rusku a Číně, vidí, že to tak není,“ uvedl.

„Jsou naštvaní, že je zradil a udělal otočku k podpoře Ukrajiny. Spojení těchto motivů ústí v to, že Zeman má podporu 25 procent lidí. To není odchod z funkce, který by se dal označit za důstojný. Je to úroveň Václava Klause po abolici,“ připomněl Honzejk propad oblíbenosti minulé hlavy státu poté, co Klaus vyhlásil amnestii pro zhruba 32 tisíc lidí. Zeman ve své funkci skončí v březnu 2023, znovu už kandidovat nemůže.

Podle Kaisera byla změna prezidentova názoru upřímná. „Zeman si aktivně pamatuje rok 1968 a nastartovaly se v něm podobné reakce,“ poznamenal k tomu.

Tagy: