Exkluzivní průzkum: Většina Čechů má kvůli Ukrajincům strach o místa ve školkách

Anonym vyhrožoval útokem na mateřskou školu.

Populaci rozdělují obavy o dostatek míst na základních školách kvůli ukrajinským uprchlíkům

Populaci rozdělují obavy o dostatek míst na základních školách kvůli ukrajinským uprchlíkům. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu pro CNN Prima NEWS od společnosti STEM/MARK. Lidé mají strach i z vyčerpání kapacit v mateřských školách. Ministr školství ale uklidňuje – míst je pro české děti dostatek, protože do prvních tříd už proběhl jejich zápis. Ukrajinské žáky teprve čeká.

Školy postupně zaplňují ukrajinské děti. Největší nápor se čeká od září a s tím souvisí také obavy veřejnosti o to, zda bude pro české děti dostatek míst. Průzkum pro CNN Prima NEWS ukázal, že Češi jsou rozděleni na dva názorové tábory, co se týče strachu o místa pro děti na základních školách kvůli ukrajinským uprchlíkům. Obavy mají přitom více ženy.

„Je to častější u těch lidí, kteří situaci aktuálně řeší, tedy matky nebo střední věková generace a u lidí s nižším vzděláním, než je maturita,“ přibližuje autor průzkumu Jan Burianec. Česká společnost se zatím ale projevuje spíše solidárně. „Je to lidské. Kdybychom byli ve stejné situaci, tak bychom byli rádi, kdyby nás přijali,“ sdělil jeden z dotazovaných.

Malé kapacity byly už před válkou

Ministr školství Petr Gazdík ale uklidňuje rodiče. Místa ve školách navzdory přílivu uprchlíků budou. „Zápis českých dětí se už konal, zápis těch ukrajinských teprve proběhne,“ popsal.

Šéf resortu zároveň připouští, že některé školy nemají kapacitu. Problém ale prý existoval už před válkou na Ukrajině. „Jde především o prstenec kolem Prahy a některé školy v hlavním městě. Samosprávy se s tím potýkají dlouhodobě,“ dodává.

„Školy mívají pět až šest volných míst vyloženě připravených pro děti, které se do spádové oblasti přistěhují, takže rodiče logicky mají obavy,“ říká poslanec SPD Zdeněk Kettner. „Je otázkou, co se bude dít v září, bude to asi pro mnohé ředitele překvapením. Neznáme přesný počet žáků a dětí školního a předškolního věku, jsou odhadované,“ dodává poslankyně ANO Jana Berkovcová.

Podle školní inspekce do základních škol ještě nenastoupily dvě třetiny ukrajinských žáků. Další část průzkumu společnosti STEM/MARK pro CNN Prima NEWS ukázala, že mnohem větší obavy než o místa na základních školkách mají lidé o umístění těch nejmenších do mateřských škol.

Zhruba 60 % Čechů má obavy, že pro české děti nebude kvůli dětem ukrajinských uprchlíků dostatek míst v mateřských školách. Častěji se o místa obávají ženy a lidé bez maturity.

Tagy:
průzkum STEM CNN Prima NEWS Petr Gazdík uprchlík mateřská škola ruská invaze na Ukrajinu Zdeněk Kettner Jana Berkovcová