Dva mrtví po střelbě v LGBT baru v Bratislavě. K útoku se přihlásili extremisté

Střelba v Bratislavě

Bratislavou otřásla střelba

V bratislavské Zámecké ulici se ve středu krátce po 19. hodině střílelo. Na místě byli podle informací policie dva mrtví. Při útoku byla zraněna také servírka jednoho z tamních podniků, o případu informovaly slovenské weby. Pachatel z místa uprchl a policie po něm pátrá. K útoku se přihlásil anonymní účet, který několik hodin před ním zveřejnil manifest namířený proti Židům a LGBT komunitě.

Tragédie se odehrála krátce po 19. hodině v Zámecké ulici, která vede z historického centra slovenské metropole k Bratislavskému hradu a k budově parlamentu.

Podle listu Sme při střelbě zemřeli dva muži ve věku do 30 let a zranění utrpěla číšnice jednoho z podniků na zmíněné ulici. Uvedl také, že postřelená žena byla hospitalizována a je mimo ohrožení života. „Můžu potvrdit, že jsme přijali ženu se střelným zraněním dolních končetin. Pacientka se nyní podrobuje potřebnému vyšetření,“ řekla agentuře TASR mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Podle listu Denník N vrah zastřelil návštěvníky baru Tepláreň pro komunitu LGBTI a policie pracuje s verzí, že střelec své oběti znal, ale také s možností, že šlo o nenávist k sexuální menšině.

‼️AKTUÁLNE INFO Z MIESTA STREĽBY‼️ ❗️Dnes krátko po 19.00 hod. došlo na Zámockej ulici v Bratislave k streľbe, v...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, October 12, 2022

Pachatel je údajně stále na útěku. Měl na sobě černou kšiltovku, modré kalhoty a bundu. Podle slovenského webu Deník N je ozbrojený. Policie do pátrání nasadila také vrtulník.

Podle reportérky deníku Sme se na místě uzavírají některé ulice v okolí. „Po pachateli tohoto skutku pátráme,“ informoval krátce po 20:30 mluvčí bratislavské krajské policie Szeiff.

Střelba se odehrála v blízkosti podniku Tepláreň v Zámecké ulici, kde sídlí vládní hnutí OLaNO (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti pozn. red.). Místo je známo také tím, že se zde setkává LGBT komunita.

„Jsem velmi smutný, že po tragédii na zastávce Zochova naše milované město zažívá další tragický večer v tak krátkém čase. Vyhasnuté lidské životy už nikdy nedokážeme nahradit. Všem vám, kteří jste dnešní oběti znali - přátelům, rodinám a blízkým, vyjadřuji upřímnou soustrast,“ uvedl ve čtvrtek v noci na svém facebookovém účtu bratislavský primátor Matúš Vallo.

„Odsuzuji jakékoli projevy násilí na Starém městě. V souvislosti se střelbou v Zámecké ulici vyjadřuji hlubokou lítost,“ komentovala na sociální sítí Facebook starostka Starostka bratislavské městské části Staré Město Zuzana Aufrichtová.

Nyní policisté zjišťují veškeré skutečnosti. „Jakmile to situace umožní, k případu poskytneme bližší informace,“ dodal Szeiff. Zároveň požádal veřejnou o minimalizování šíření informací na sociálních sítích. Případ si již převzala Národní kriminální agentura.

Tagy: