Zoufalá situace seniorky z Havířova: Dva roky bojovala o důchod. Výměr ale neodpovídá

Lidia Kubíčková

Seniorce nechodí důchod

Dva roky bojovala Lidia Kubíček z Havířova o přiznání důchodu. Žena, která vychovala pět dětí, z toho tři postižené, se kvůli tomu dostala do zoufalé situace. Když už peníze konečně dostala, zjistila, že výměr neodpovídá skutečnosti. Opět se musí pustit do křížku s úřady.

„Úřad si neuvědomuje, že jízdy mě stojí čas a peníze. Jsem úplně vyřízená, unavená a divím se, že tak jednoduchou věc nejde vyřešit,“ popsala pro CNN Prima NEWS Lidia Kubíček. Úřady jí totiž nepřiznaly výchovné na poslední dítě, syna.

ČTĚTE TAKÉ: Stát není od toho, aby nás zachraňoval, tvrdí experti. Poradili, jak se zajistit na důchod

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) tvrdí, že žena nedoložila, že se nejen teď, ale hlavně do rozvodu s manželem, starala o postiženého v naprosté většině právě ona. „Doporučujeme paní Kubíček doložit rozsudek soudu o svěření do poručnictví. Tím doloží péči o syna Patrika již od roku 2007,“ řekla pro CNN Prima NEWS Tereza Koukolová, mluvčí ČSSZ.

„Mám dva rozsudky. Od roku 2007 do 2015 i od 2015 do dnešního dne. Na úřad jsem papíry donesla asi třikrát, donesu je i po čtvrté,“ popsala paní Kubíček. Jednání úřadů prý považuje za „šlendrián“. Poté, co se CNN Prima NEWS o její případ znovu začala zajímat, jí údajně měla pracovnice přepážky mezi čtyřma očima potvrdit, že tam všechny dokumenty skutečně mají. Uvidíme, jak úřad posune případ dál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidia z Havířova pečovala o postižené děti, nyní bojuje o svůj důchod. Stát její nárok odmítá

Tagy: