Stát není od toho, aby nás zachraňoval, tvrdí experti. Poradili, jak se zajistit na důchod

Ekonomové Vladimír Bezděk a Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (3)

Je bláhové si myslet, že nás stát v důchodu zachrání a nemusíme si sami šetřit, řekl přední odborník na důchodovou reformu Vladimír Bezděk v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. Podle ekonoma Lukáše Kovandy stát zajistí životní minimum, na zbytek už musí budoucí důchodci myslet sami. Odborníci poradili, jak si důstojné stáří zajistit.

Generace dnešních třicátníků a čtyřicátníků se podle Bezděka nemusí bát, že od státu nic nedostane. Důchod však bude mít v průměru nižší, než měly generace před nimi. Proto by si na něj měli lidé spořit. „Stát přece nemáme proto, aby nás zachraňoval. Máme ho proto, aby byl strážcem pravidel hry,“ zmínil Bezděk.

ČTĚTE TAKÉ: Socialismus z Čechů nezmizel, říká expertka. Zkritizovala důvěru lidí, že se o ně postará stát

S tím souhlasil i Kovanda. Nějaký základ dostanou důchodci od státu vždy, pokud však chtějí prožít důstojné stáří, musí pro to něco udělat. „Stát jim zajistí, aby nezemřeli hlady a aby nežili pod mostem, ale cokoliv nad rámec toho si lidé musí vybojovat sami,“ upozornil.

Představu důstojného příjmu v důchodu má navíc podle expertů každý jinou. Nejde jenom o samotný příjem ve stáří, zdůraznil Bezděk. Podle něj je důležité i to, jak má člověk zvládnuté výdaje – například zda bydlí ve vlastním, nebo musí platit nájem. „To je samozřejmě zásadní rozdíl. Jestliže měsíčně potřebujete platit patnáct tisíc nájem, nebo ne, adekvátně k tomu potřebujete příjem,“ vysvětlil.

Proto by se podle něj měli politici zaměřit na efektivní politiku bydlení, která by zajišťovala jeho dostupnost. „Stát podporuje například daňové odpisy z hypoték, což já osobně taky považuji za podporu na stáří,“ zmínil.

Důležitou roli podle Bezděka hraje i rodina. „Jsem přesvědčený i o tom, že nám pomáhá, když máme vlastní rodinu a děti, které se o nás taky trošku postarají, tak jako se my staráme o naše rodiče,“ dodal.

Kovanda apeloval na to, aby lidé pravidelně investovali, a to už od nejnižšího možného věku. „Čím dřív člověk začne, tím lépe,“ doplnil. I odložení pěti set korun měsíčně prý ve výsledku udělá velký rozdíl. Představil i další možnosti, jak se zajistit na stáří. Kromě penzijního připojištění nebo investičního životního pojištění mohou Češi nově od letošního roku využívat i takzvaný dlouhodobý investiční produkt. „Za tyto tři produkty mají možnost si ročně z daní odečíst 48 tisíc korun,“ shrnul Kovanda.

Tagy:
Lukáš Kovanda důchodová reforma penze starobní důchod Vladimír Bezděk Svět financí s Trinity Bank