Kuriozity voleb. O politickou funkci usiluje dvaadvacet Petrů Fialů, Miloš Zeman i Babiš

Volební urna

Čtyři Miloši Zemanové, dvaadvacet Petrů Fialů, tři Václavové Havlové, ale i Rakušanové, Jurečkové, Babišové nebo Kalouskové. Redakce CNN Prima NEWS prozkoumala kandidátky do podzimních komunálních voleb a zjistila, která známá jména českých politiků se v nich objevují. O místa v zastupitelstvech ale bojuje i pět ministrů.

V pátek 23. a v sobotu 24. září se v Česku konají komunální volby. V celé republice se zaregistrovalo celkem 23 261 kandidátek a o místo v zastupitelstvech letos usiluje 195 392 lidí. Objevuje se tam ale i několik kuriozit.

Například jméno premiéra Petra Fialy (ODS) je na kandidátkách celkem dvaadvacetkrát. Nejmladší Petr Fiala v komunálních volbách kandiduje v Čechách pod Kosířem. Jde o dvacetiletého studenta, který bojuje za značku ČSSD a nezávislí. Naopak nejstarší Petr Fiala usiluje o politický post v Přerubenicích. Jde o 68letého důchodce, který vystupuje za Sdružení nezávislých kandidátů Přerubenice. Pouze příjmení Fiala se na kandidátkách objevuje celkem 246krát.

Na kandidátních listinách v „komunálkách“ letos lidé ale narazí i na jméno prezidenta republiky Miloše Zemana, a to hned čtyřikrát. Žádný z nich není starší než současná hlava státu. Nejmladším dvěma je 57 let, jeden je živnostník ze Sazené a bojuje v dresu „Pro Sazenou“. Druhý z nich je logistik z Lukavic, který kandiduje za Dolňácko-horňácké sdružení.

Nejstarší Miloš Zeman, který usiluje o místo v zastupitelstvu, je 65letý důchodce z Podsedice, vystupuje za stranu Občané pro občany. Poslední ze čtveřice je 61letý řidič z Herálce, který kandiduje za komunisty. Lidí s příjmením Zeman je na kandidátkách celkem 237.

V zářijovém volebním klání do místních zastupitelstev soupeří i jmenovci bývalého prezidenta Václava Havla. A to hned třikrát. Nejstarší z nich je 76letý mistr z Poruby, který kandiduje za sdružení KSČM a nezávislých kandidátů Ostravská levice pro Porubu. Nejmladší je z Dubí, jde o 48letého podnikatele vystupujícího za Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. Havlů je na listinách celkem 105.

Všichni Babišové kandidují za ANO

Kandidátky ale obsahují i příjmení všech předsedů stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Rakušanů je celkem deset, Jurečků 17 a Pekarová jedna, 59letá Helena. Ta kandiduje v Praze 9 za hnutí ANO s podporou ČSSD. V Dolním Bukovsku kandiduje jmenovec ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš. Letos 56letý zkušební komisař vystupuje v dresu „Šance pro Bukovsko“.

Příjmení šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše je na kandidátkách zastoupeno celkem třikrát a všichni nositelé tohoto jména shodně vystupují  za ANO 2011. Nejmladší je Pavel Babiš, 47letý strážník městské policie z Bystřice, nejstarší pak Václav Babiš, 54letý správce hradu z Jemnice. Poslední z nich, Patrik Babiš, usiluje o místo v zastupitelstvu v Bohumíně. Je mu 49 let a je jednatelem společnosti.

Mezi téměř 200 tisíci kandidáty se ale jednou objevuje i příjmení šéfa druhého opozičního hnutí, tedy SPD. Osmnáctiletý student právnické fakulty Ignác Okamura kandiduje v hlavním městě za uskupení Praha 7 sobě.

Do voleb jde i pět ministrů

Na listinách do zářijových komunálek voliči najdou nejen příjmení českých ministrů, ale i ministry samotné. Těch se o post v místních zastupitelstvech uchází celkem pět. Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) kandiduje v Praze 2 z druhého místa. Její stranický kolega Martin Kupka bojuje v komunálních volbách v Líbeznicích na třetím místě. Třetí ministr ODS Martin Baxa, který vede resort kultury, jde do voleb v Plzni, a to z pátého místa.

Kandidátku KDU-ČSL v Těšeticích vede ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Šéf resortu školství Vladimír Balaš (STAN) se ze čtvrtého místa uchází o post v zastupitelstvu v Praze-Klánovicích. Starostové a nezávislí přitom na červencovém sněmu zdůrazňovali, že politici nemají kumulovat funkce a že poslanci ani ministři nemají kandidovat v komunálních volbách.

Na kandidátních listinách se objevují ale i dva jmenovci ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Jeden z nich kandiduje ve Vysokém Mýtě za Patrioti pro VM. Jde o 47letého advokáta, který má titul magistra. Právě s titulem měl současný ministr zahraničí problém. Podle prezidenta Zemana totiž na ministerskou funkci titul bakaláře nestačí. Nakonec Lipavského do vedení resortu zahraničí jmenoval.

V komunálních volbách kandidují i dva Stanjurové nebo 72 Válků. Příjmení ministra obchodu a průmyslu Jozefa Síkely se na kandidátkách neobjevuje ani jednou.

Lidé ale mohou na kandidátních listinách najít i další známá jména českých politiků. Například Kalousků je celkem 25, Klausů sedm a Paroubci tři. Objevuje se ale i jeden jmenovec bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Šedesátiletý řidič vystupuje za stranu „Za krásnější obec Srbeč 2022“. Hamáčků pouze příjmením je na kandidátkách celkem 13.

Tagy: