Kalousek si znovu rýpnul do Pirátů: Babiš jim bude tisknout noviny. Blbost a amatérismus

Miroslav Kalousek

Bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se na sociálních sítích znovu ostře pustil do Pirátů. Tentokrát reagoval na článek Deníku N, podle něhož má předvolební Pirátské listy vytisknout společnost Mafra. Ta spadá do svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Kalouska jde ze strany Pirátů o „nebetyčnou blbost a odzbrojující amatérismus“.

„Letos bude Pirátské straně tisknout její předvolební noviny Andrej Babiš. Bude tak na Pirátech vydělávat. To není zlý úmysl, je to jenom nebetyčná blbost. Ten amatérismus je odzbrojující,“ napsal Kalousek na Twitter.

Narážel tím na zjištění Deníku N. Pirátské listy, které bude strana rozdávat před letošními komunálními a senátními volbami, totiž vytiskne vydavatelství Mafra spadající pod holding Agrofert. Piráti představili veřejnou zakázku na výrobu 712 600 kusů svých předvolebních novin v polovině června.

Do výběrového řízení se ale kvůli velmi specifickým požadavkům přihlásily jen dvě společnosti: Mafra a Novotisk. Druhá jmenovaná firma pro Piráty tiskla materiály už několikrát. Doposud totiž nabízela výhodnější cenu než konkurence. Tentokrát ale přišla lepší nabídka od Mafry. Strana byla očividně překvapená z toho, jak výběrové řízení dopadlo.

Zvítězil pragmatismus

Podle informací Deníku N se na interním pirátském fóru dokonce uskutečnila vášnivá diskuse o tom, zda dohodu se společností patřící do Babišových svěřenských fondů nerozvázat. Nakonec však zvítězil pragmatismus – několikatisícový rozdíl v ceně i riziko, že Piráti, kteří jinak často kritizují Babišův střet zájmů, před volbami nebudou mít své noviny.

Na Kalouskovu kritiku později zareagoval místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Rostislav Řeha (Piráti): „Nebetyčná blbost? My na sobě uplatňujeme stejné předpisy, které chceme po samosprávě. Čili i takové zakázky soutěžíme přes transparentní výběrové řízení. Vy byste na své radnici uvítal, že někdo vyloučí firmu z výběrka, protože se politicky střetl s jejím majitelem?“

Kalouskovi však na výběrovém řízení přišlo podivné, že jej mohly splnit jen dvě firmy. Piráti v reakci na vzniklou situaci již diskutují o změně formátu pro příští Pirátské listy. Rovněž si chtějí lépe ujasnit, za jakých podmínek budou vypisovat výběrová řízení.

Dlouholeté neshody

Zdaleka nejde o první spor mezi Kalouskem a Pirátskou stranou. Zakladatel TOP 09 už v roce 2010 na adresu Pirátů pronesl dnes již kultovní poznámku: „Jste sice pěkní kok*ti, ale furt jste sympatičtější než Jiří Paroubek (tehdejší předseda ČSSD, pozn. red.). Chcete si přisvojovat majetek někoho jiného.“

Piráti se poté Kalouskovi „pomstili“, když se jeho osoba společně s expremiéry Babišem či Bohuslavem Sobotkou stala součástí „vězeňského autobusu“, se kterým Piráti projeli Česko před sněmovními volbami v roce 2017. Zdá se, že napětí neustalo ani poté, co členové TOP 09 utvořili s Piráty vládní koalici.

Tagy: