Dvě procenta v průzkumu? Lidovci ztrácí identitu. Voliči i členové jim vymírají, líčí Valeš

Tisková konference KDU-ČSL. Na snímku zleva: Marian Jurečka, Marek Výborný

Podle expertů ztrácí lidovci ve vládní koalici identitu

Výsledek průzkumu agentury Median je pro lidovce vztyčený varovný prst. Do Sněmovny by se nedostali, i přestože aktuálně mají tři ministerská křesla. Podle politologů a komentátorů jim škodí to, že ve vládní koalici ztratili vlastní identitu.

Dvě procenta pro lidovce – nejhorší výsledek za dlouhou dobu. „Řekl bych, že hlavní příčinou je to, že lidovci už nejsou úplně vnímáni jako samostatná strana, ale jako součást koalice Spolu. Na lidi dopadá inflace, jednak mají obavy z důchodové reformy i ze zvyšování daní, což vládě rozhodně nepřispívá k popularitě,“ sdělil redakci komentátor Martin Komárek.

„KDU-ČSL, která o sobě psala, prohlašovala, že je sociální silou vlády, popírá velkou část své existence. Její předseda Marian Jurečka jako ministr sociálních věcí provádí velmi nepopulární sociální opatření,“ doplnil politolog Lukáš Valeš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda nemá sílu nakopnout ekonomiku a uzdravit státní rozpočet. Politolog se pustil do Fialy

Jen za posledního čtvrt roku se preference lidovců propadly o více než polovinu. Šéf KDU-ČSL a zároveň ministr práce a sociálních věcí se chce ze situace poučit. „Děláme důležitou práci, klíčové reformy, které jsou nutné a prospěšné – pokud vážně myslíme i na budoucí generace. Musíme zlepšit komunikaci, to je naprosto jasné,“ sdělil Jurečka.

Koalice si vrásky nedělá

KDU-ČSL přitom podle politologů navíc možná naráží na stejný problém, který v posledních volbách zastavil komunisty – zkrátka jí dochází voliči. „Podobně jako u komunistické strany jí vymírají jak členové, tak voliči, kteří se rekrutovali především ze starších ročníků,“ uvedl Valeš. Koaliční partneři lidovců si ale z průzkumu vrásky nedělají.

ČTĚTE TAKÉ: Kubáček: Vláda nepřiznává nepopulární věci, nehledá odpovědi. Piráti začnou bouchat dveřmi

„Je to vyjádření hlasu voličů uprostřed volebního období a počítá se to, jak je to na konci,“ sdělila poslankyně ODS Eva Decroix. „Myslím, že pro nás by bylo relevantní a zajímavé, kdybychom byli měřeni jako koalice Spolu. Na naší spolupráci se rozhodně nic nemění,“ doplnil poslanec TOP 09 Jan Jakob. Podle Jurečky jsou jediným a skutečným průzkumem volby. „Ty sněmovní budou na podzim 2025,“ připomněl ministr.

Pokud do nich lidovci vstoupí v rámci koalice Spolu, mají podle politologů šanci získat víc hlasů, než by každá ze stran dostala samostatně.

Tagy: