Dvojí Messi. Je nejhorším zakončovatelem v Evropě, ale také třetím nejlepším hráčem

Fotbalový svět žil loni v létě mnoho dní jedním z největších přestupů moderní historie. Natěšení z přesunu Lionela Messiho z Barcelony do Paris Saint-Germain bylo všudypřítomné. Argentinec bývá prakticky od začátku profesionální kariéry zaplavován superlativy a mělo tomu tak být i po přestupu. Nestalo se. Místo toho se celou sezonu sedminásobný držitel Zlatého míče trápí, hledá se. Za nenaplněná očekávání teď dostal neoficiální nelichotivé vysvědčení.

Posledních pět sezon Lionela Messiho v Barceloně? Jen ve španělské lize nasázel v chronologickém pořadí 37, 34, 36, 25 a 30 gólů. V porovnání s touto famózní bilancí vypadá premiérový ročník Argentince ve Francii dost tristně. Z Ligue 1 ještě zbývají odehrát tři kola, nicméně to není prostor, na kterém by se mohl přiblížit číslům z minulých let. Má totiž zapsané jen čtyři góly.

Kvůli zdravotním potížím sice neodehrál všechna možná utkání, ale i tak je patrné, že s přesunem do Francie se zatím nepopasoval ideálně, na čemž nic nemění ani 13 asistencí. Kritikou v uplynulých měsících nešetřili ani fanoušci. Na výkony vysněné posily dokonce v jednom z domácích duelů na Parku Princů reagovali hlasitým pískotem.

„Nepochybuji o jeho kvalitách. Messi má dostatek talentu na to, aby předváděl to, co se od něj očekává. Dokáže to. Příští sezona pro něj bude úplně jiná. Teď se rok učil, a to nejen po fotbalové stránce. Nový klub, nová liga, noví spoluhráči… Ale i celkově z rodinného pohledu si musel zvykat. To s vámi zatřese, může vás to ovlivnit,“ brání Messiho trenér PSG Mauricio Pochettino.

Jak poukázal statistický web WhoScored.com, nebylo to tak, že by rodák z Rosaria na hřišti bloudil a ani se nedostával do šancí. Rozhodně měl možnost se aspoň přiblížit barcelonským číslům. Jenže často v tutových šancích selhával. V lize proměnil pouze 8,3 procenta takzvaných „loženek“.

A to je žalostně málo. Při srovnání produktivity 165 hráčů z top pěti evropských soutěží (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1), kteří se dostali během letošního ročníku minimálně do 10 gólových šancí, je Messi nejméně efektivním zakončovatelem v Evropě.

Jen Lewandowski a Mbappé jsou lepší

Tato vizitka se vůbec neslučuje s představami šéfů Les Parisiens, kteří si přáli barcelonského Messiho se vším všudy. Ideálně měl dotáhnout tým ke kýžené trofeji z Ligy mistrů – ta je hlavní ambicí už řadu let. Jenže momentálně se dohrávají semifinále milionářské soutěže a PSG mezi nejlepší čtyřkou chybí. Ze závodu o „ušatý“ pohár vypadli Pařížané už v osmifinále. Pro Messiho a spol. může být aspoň malou cenou útěchy ovládnutí domácí ligy, byť to už je triumf, se kterým se počítá tak trochu automaticky.

Paradoxní je, že neproduktivní Messi to v jiném žebříčku WhoScored dotáhl na třetí místo. I přes minimum gólů dostával překvapivě konstantně vysoké známky v zápasovém hodnocení. Dotáhl to na průměr 7,71 z 10 a překvapivě jen Robert Lewandowski a spoluhráč Kylian Mbappé ze všech pěti nejzvučnějších evropských soutěží jsou na tom lépe.

Hodnocení bere v potaz statistiky z ligových zápasů, jako jsou góly, asistence či ocenění „muž zápasu“.

Leckdo se podivoval, že například útočník Realu Madrid Karim Benzema hrající v životní formě nebo hvězda Liverpoolu Mohamed Salah skončili v kontroverzním žebříčku až za Messim. Tato statistika není veřejností vnímána jako relevantní.

Tagy: