Dvořák: ANO chce rozbít EU domeček, tak ho tam nepustí. Vraťte se do reality, opáčil Havlíček

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (SATN) a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO)

360°, Martin Dvořák, Karel Havlíček , Jan Skopeček, Michael Žantovský - 18.7. v 22:00

Hnutí ANO chce podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) destruovat Evropskou unii. V pořadu 360° mluvil o zřízení sanitárního kordonu. Pokud někdo mluví o „rozbíjení domečku”, je prý lepší ho do něj vůbec nepustit. To, že by hnutí ANO chtělo něco destruovat, razantně odmítl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Dvořák by se podle něj „měl dostat do reality všedních dnů“.

Europoslanec Jan Farský (STAN) ve středečním speciálu České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS prosazoval uplatnění sanitárního kordonu, tedy neformální dohody o neumožnění patriotům a suverenistům zastávat v europarlamentu vyšší funkce. S tím v pořadu 360° souhlasil i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zakladatel Pirátů opouští loď. Naše bárka změnila kurz, napsal k žádosti o ukončení členství

„Do takzvaného sanitárního kordonu se dostaly strany a hnutí, které jasně deklarovaly, že mají zájem oslabovat Evropskou unii. Jestliže prostě máte proti sobě někoho, kdo vám říká: ‚já vám ten domeček rozbiju‘, tak ho do toho domečku nepustíte,“ řekl Dvořák v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podotkl, že sanitární kordon byl uplatněn už v minulém období a byli v něm přesně ti, kteří neustále vyhrožovali, že Evropskou unii rozbijí.

To ale odmítl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Pokud bych měl vzít tu definici, kterou říká pan ministr, tak by v sanitárním kordonu měla být mimo jiné jeho strana, protože to je strana, která fakticky – i když se tak netváří – dělá všechno pro to, aby se Evropská unie rozbila,“ sdělil Havlíček.

Dodal, že pokud se nepojmenují problémy, tak se nic nezlepší. „A když se to bude dál zhoršovat, může dojít k destrukci Evropské unie. Pokud chci něco zlepšit, tak se k tomu musím jasně vymezit a musím říct, co je špatně,“ dodal místopředseda Poslanecké sněmovny.

Dvořák ale zdůraznil, že ANO zůstalo na okraji. „Vezměte si to jako koláč. Ve středu máte ten tvaroh a na kraji je potom ta kůrka. To není nic urážlivého, nejste na okraji zájmu, protože máte třetí největší klub, ale nejde to jinak popsat,“ řekl Dvořák. Dodal, že strany na okraji „nedostaly dostatek hlasů na to, aby mohly nějaké zásadní změny, kterými vyhrožovali, provést a teď se diví, že je nikdo nezve k destrukci EU“.

Proti tomu se ale Havlíček ohradil. „Myslím, že pan ministr Dvořák už úplně ztratil jakoukoliv soudnost. Prosím vás, co chceme destruovat? Jste ministrem pro Evropskou unii, jste bez jakéhokoliv zásadního mandátu a budete tady tvrdit, že chceme něco destruovat? Prosím vás, dostaňte se do reality všedních dnů, my hájíme zájmy nemalé části obyvatel. Vy nás nebudete poučovat o tom, jakým způsobem máme postupovat vůči Evropské unii,“ řekl Havlíček.

Dvořák zdůraznil, že bod, na kterém se to láme, je Ukrajina a její podpora. „Jde o to, kdo je pro Ukrajinu, respektive pro silnou sjednocenou Evropu, která bude podporovat Ukrajinu a kdo usiluje o to, aby Evropa byla co nejslabší, což v konečném důsledku, ať už si to ti lidé myslí nebo nemyslí, povede k velkému posílení vlivu Ruska,“ popsal ministr.

Právě europoslanci z hnutí ANO totiž při středečním hlasování ruku pro podporu Ukrajiny nezvedli. „Zdrželi jsme se. Ale nikoliv proto, že jsme nepodporovali Ukrajinu. Každý soudný člověk velmi dobře ví, že jsme podpořili v České republice vše, co vláda potřebovala v rámci Ukrajiny a že jsme se jasně vymezili proti Rusku. Ale byly tam věci, které z našeho pohledu nebyly správně,“ sdělil Havlíček. Podle něj šlo například o kvóty na to, jaká bude vojenská pomoc Ukrajině, nebo to, že se připouští, že se Ukrajina nezvratně připojí k NATO. „Jak můžeme říct nezvratně, když víme, že tam musí být celá řada podmínek. My nevíme, jestli budou či nebudou splněny. To není o tom, že bychom byli proti Ukrajině, ale byly tam věci, které pro nás byly neproveditelné,“ dodal místopředseda Sněmovny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zabíjíte lidi, křičela europoslankyně na záběrech. Metsolaová ji nechala vyvést z parlamentu

Tagy: