Dvořák: Ukrajina a Rusko už možná o míru tajně jednají. Otázkou však je, jestli najdou kompromis

Libor Dvořák

K věci (165)

Je možné, že mezi Ukrajinou a Ruskem už běží utajená diplomatická jednání. V pořadu K věci to řekl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. K zákulisním jednáním, o nichž běžní lidé nevědí, podle něj mezi státy pravidelně dochází, je však otázka, jestli se oba válčící státy dokážou dohodnout.

Ukrajinská i ruská strana konfliktu jsou více než dvouletým konfliktem do značné míry vyčerpané a podle Dvořáka je možné, že nějaká zákulisní jednání mezi oběma státy již probíhají. Bude však podle něj těžké najít kompromis mezi ukrajinskými a ruskými zájmy. „Volodymyr Zelenskyj od samého počátku konfliktu mluvil o tom, že Ukrajina nemůže jednat o míru, dokud nebude mít zajištěno, že osvobodí i poslední píď svého území. Dnes je to dohromady asi pětina Ukrajiny. Neumím si však představit, že by se Rusové byli ochotni dobytého území jen tak vzdát,“ řekl Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Ruská informační válka je záminkou k omezování svobody slova, myslí si téměř polovina Čechů

Vzpruhou pro Ukrajinu nyní bude munice, která má dorazit během června. „Určitě se to projeví. Ukrajinci projevili dostatek rozhodnosti, odvahy i síly během uplynulého půlroku, kdy západní pomoc blokovali především američtí republikáni v Kongresu. Teď to vypadá, že americká pomoc bude pokračovat a Ukrajina se bude schopna dál bránit,“ řekl Dvořák.

Ukrajinskou armádu mají také posílit americké stíhačky F-16. Podle Dvořáka je však otázka, nakolik efektivně je dokáží využívat. „Problém, který se bude v následujících týdnech a měsících řešit, je, nakolik se podaří vycvičit piloty a zařídit logistickou podporu, kterou supermoderní letectvo ke svému úspěchu a provozu nutně potřebuje,“ sdělil Dvořák.

Skeptický je naopak k mírovému summitu, který se má v polovině června konat ve Švýcarsku, protože tam nejspíše nedorazí čínští zástupci ani americký prezident Joe Biden. „Něco bych od něj čekal, ale spíš méně, než se čekalo třeba před měsícem. Realita tu zůstane dosti daleko za očekáváním,“ dodal Dvořák.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci zasáhli ruskou chloubu za miliardu. Putin zuří, zní z Kyjeva po útoku na základnu

Tagy:
Vladimir Putin Švýcarsko Ukrajina Joe Biden Kyjev Libor Dvořák Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj General Dynamics F-16 Fighting Falcon