Chaos na hranicích Polska: Oni mají plyn, my zase kameny, křičí migranti a útočí na policii

Chaos na hranicích Polska a Běloruska

Polská policie použila na migranty vodní děla (zdroj: CNN)

Frustrovaní migranti, kteří se nemohou dostat přes polsko-běloruskou hranici, začali v úterý házet na polské policisty a vojáky kameny a větve. Bezpečnostní složky odpověděly palbou z vodních děl a slzným plynem. Běloruské úřady si stěžují, že Poláci používají neznámou žlutou tekutinu, která u migrantů údajně způsobuje popáleniny.

Napjatá situace na polsko-běloruské hranici uvízla na mrtvém bodě. K eskalaci násilí došlo v úterý na hraničním přechodu u polského města Kuznica. Dav migrantů se tam pokusil překonat zátarasy. Uprchlíci z frustrace házeli na polské složky kameny a větve.

Polští policisté a vojáci se ale nenechali zastrašit a vyrukovali na migranty s vodními děly a slzným plynem. Hranice se zmocnil chaos a linii přikryl dým. Uprchlíci uskakovali vodním salvám a křičeli. „Oni na nás s plynem, my na ně s kameny,“ řekl jeden z migrantů pro americkou CNN.

Běloruská státní agentura Belta obvinila polskou stranu, že využívá jistou žlutou tekutinu, která údajně způsobuje na těle popáleniny. Migranti mají podle běloruských médií také dýchací obtíže kvůli všudypřítomnému kouři.

Mají migranti granáty?

Polská strana pak přirozeně vnímá situaci odlišně. Hovoří o agresivních útocích migrantů a podezírá Bělorusy, že vybavili migranty zábleskovými granáty. Polsko navíc ohlásilo těžce zraněného policistu zasaženého předmětem, který vylétl z davu migrantů.

V pondělí přitom Evropská unie prohlásila, že krizi na hranici dostává pod kontrolu. Blízkovýchodní státy naléhají na běloruské aerolinky, aby další migranty nebraly do svých letadel směr Minsk.

Situace je nadále vyhrocená. Migranti nemají jídlo, léky a často ani přístřeší. Na hranici se přitom teploty pohybují kolem bodu mrazu. „Lidi už unavuje čekat, jsou připraveni hranici prolomit,“ uvedla běloruská agentura.

Tagy: