Polští aktivisté zachránili v lese zmrzlé migranty. Krizi už zvládáme, ujišťuje EU

Migrační krize na hranicích Polska a Běloruska

Stovky uprchlíků se celý den snažily prolomit kordony polských policistů

Migrační krize na hranici Polska a Běloruska se o víkendu znovu vyostřila. Členové polské neziskové organizace zachránili v lese dva syrské migranty, kterým se podařilo přes linii proniknout. Tisíce uprchlíků mezitím stále zůstávají na běloruské straně hraničního lesa. Irák oznámil, že zahájí repatriační lety, ostatní státy Blízkého východu mezitím zabraňují lidem do Běloruska odletět.

Byl to další vypjatý víkend na polsko-běloruské hranici. Migranti se opakovaně snažili prolomit plot a dostat se do Polska. Řadě z nich se to povedlo, většinu ale polští vojáci a policisté zadrželi.

Ne tak dvojici syrských bratrů, kteří po překročení linie strávili čtyři dny v chladném lese. Téměř v bezvědomí je tam nalezli polští aktivisté z organizace Ocalenie Foundation. „Byli ve velmi špatném stavu. Nemohli jsme z nich vůbec nic dostat, řekli nám jen svá jména,“ sdělili aktivisté pro agenturu Reuters.

Na Polsko a Bělorusko totiž naplno udeřila zima a teploty se v noci pohybují kolem bodu mrazu. Řada migrantů na hranicích přitom nemá ani stan, a musí tak přespávat na chladné zemi. Kolik přesně uprchlíků na místě zůstává, není jasné. Podle odhadů jich mohou být zhruba dva až čtyři tisíce.

Zákaz vstupu na palubu letadel

Ačkoli se může zdát, že krize neustále eskaluje, podle Evropské unie se naopak chýlí ke konci. „Z pohledu proudu migrantů do EU se podle mě věci dostávají pod kontrolu,“ prohlásil v pondělí šéf diplomacie Bruselu Josep Borrell, podle kterého unijní instituce úspěšně přesvědčují Turecko, Irák a další blízkovýchodní země, aby bránily jednosměrným cestám lidí do Běloruska.

Ankara, Bagdád a Dubaj proto naléhají na běloruské aerolinky, aby nebraly na palubu cestující z blízkovýchodních zemí. Bělorusko už například oznámilo, že zabrání iráckým, syrským a jemenským občanům, aby v Dubaji nastoupili do letadla směr Minsk.

Irák jako první dokonce oznámil, že nabídne občanům, kteří uvízli na polsko-běloruské hranici na mrtvém bodě, že je dostane zpátky na Blízký východ.

Do toho se běloruský prezident Alexandr Lukašenko opřel do Polska, že chaos na hranici hraje Varšavě do karet. Nemusí tak podle něj řešit problémy s Evropskou unii. Polsko naopak nadále bije na poplach a po smrti vlastního vojáka na hranicích prosí NATO, aby se podílelo na vyřešení krize.

Tagy: