Ekoaktivisté v Brně znovu udeřili. K vypouštění pneumatik SUV používají drobnou potravinu

Ekoaktivisté v Brně zanechávají tento vzkaz.

Ekoaktivisté v Brně znovu udeřili

Ekoaktivisté v Brně znovu udeřili. V rámci mezinárodní akce, při které příslušníci hnutí Tire Extinguishers vypustili po celé Evropě přes 600 pneumatik, připravili podobně nemilé překvapení řidičům v moravské metropoli. To se podle samotných aktivistů týkalo zhruba padesátky velkých vozů.

Noc z 19. na 20. června se hned v několika zemích v Evropě nesla v duchu záškodnického ekoaktivismu. Skupina Tire Extinguishers, která má za cíl vyhnat velké spalovací automobily z měst, znovu zaútočila na pneumatiky velkých SUV. „Evidovali jsme patnáct případů tohoto vandalismu, převážně v centrální části Brna a v Žabovřeskách. Strážníci všechny situace na místě prověřili a předají je do správního řízení,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidiči zbili aktivisty, kteří se lepili na silnici. Doprava v Berlíně kolabovala

Aktivisté si vozy SUV za cíl vybírají hned z několika důvodu: kvůli škodlivosti životnímu prostředí, dále proto, že následky jejich nehod jsou vážnější, a neposledně proto, že jsou drahé. „Protože jsou dražší, vlastní je spíše zámožnější lidé. To znamená, že by to danou rodinu nebo majitele rozhodně nijak nezruinovalo,“ vysvětlil nejmenovaný aktivista. K vypouštění pneumatik používají aktivisté čočku.

„Máte zničenou pneumatiku, protože to procvakne celý ráfek,“ přiblížil situaci jeden z poškozených a dodal, že zatímco pneumatika stojí dva až tři tisíce, se škodou jsou spojené ještě další náklady. Aktivisté zaútočili na pneumatiky v Brně už podruhé za poslední půlrok. Zatím se však nepodařilo nikoho dopadnout a nikdo v souvislosti s popsaný činem nepodal žádné trestní oznámení.

Tagy: