Ekonom Bartoň: Olympiáda je horší než atomová elektrárna. Francie dvakrát přestřelila rozpočet

Ekonom Petr Bartoň

Karel Haas, Vít Samek, Pavel Fischer, Petr Drulák, Petr Bartoň

Železným pravidlem olympijských her je, že přesáhnou svůj rozpočet, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. V případě Francie to podle něj je zatím dvojnásobek původně zamýšleného. Ale dá se předpokládat, že toto číslo poroste.

Olympijské hry se konají každé dva roky, přičemž se střídají zimní a letní. Ekonom Petr Bartoň v pořadu 360° na CNN Prima NEWS poukázal na to, že obecně jejich rozpočty bývají podstřelené a výsledná suma se od té původní násobně liší. „Dokonce se přesáhnou již navyšované rozpočty. Lidé tam dají velkou rezervu a stejně se to přesáhne,“ sdělil Bartoň. Dodal, že právě olympijské hry nejvíce přestřelují rozpočty ve srovnání s jinými projekty. „Atomové elektrárny jsou až na druhém místě a české dálnice až na třetím,“ dodal ekonom s nadsázkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francie udělala pro bezpečnost her maximum, míní Fischer. Podle Druláka to nemusí stačit

Paříž se snažila svou úlohu pořadatele pojmout šetrně k životnímu prostředí. Francouzi až na výjimky například nestavěli nová sportoviště. Na druhé straně ale vyčistili Seinu v přepočtu za 33 miliard korun. Celkové náklady mají být v přepočtu asi 264 miliard korun. Bartoň ale podotkl, že zúčtování nelze dělat dopředu. „Až na konci her přicházejí největší náklady. Bude potřeba přičíst všechno, co nebude využito. Typicky je to olympijská vesnička,“ sdělil Bartoň.

Podotkl, že nejhorším příkladem olympiády, která překročila rozpočet, je olympiáda před osmi lety v Riu de Janeiru. „Ta ho přestřelila 3,5krát. Paříž je zatím na dvojnásobku původně zamýšleného rozpočtu,“ popsal Bartoň. Konečný účet podle něj bude ale ještě růst.

Připomněl, že nejlevnější olympiáda byla ta v Los Angeles v roce 1984. „Hlavní důvod byl, že ji dostali přiklepnutou na poslední chvíli, a tím pádem nestačili zorganizovat projekty na nové stavby – čím méně se toho postaví, tím lépe olympiáda vychází finančně,“ řekl Bartoň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Francií před olympiádou otřásl případ brutálního znásilnění. Turistku mělo napadnout pět mužů

Tagy: