Francie udělala pro bezpečnost her maximum, míní Fischer. Podle Druláka to nemusí stačit

V pařížských ulicích během olympijských her hlídkují tisíce policistů.

Karel Haas, Vít Samek, Pavel Fischer, Petr Drulák, Petr Bartoň

Francie udělala maximum pro to, aby olympijské hry proběhly v pořádku, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Zároveň ale zmínil, že Francie je bitevní pole, na kterém se přetlačuje vláda práva s těmi, kdo by chtěli dělat zmatek a vyvolávat strach. Podle bývalého náměstka ministra zahraničí a bývalého velvyslance ve Francii Petra Druláka pořadatelská země sice udělala maximum, ale nemusí to stačit.

Francouzská vysokorychlostní železnice v noci na pátek čelila koordinované žhářské sabotáži s cílem zásadně narušit dopravu ve Francii, a to zejména v Paříži. „Bezpečnost Francie je v tuhle chvíli ostře sledovaná. Francie se velmi dobře připravovala. Do služby povolala velké množství elitních jednotek,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečná olympiáda? Paříž ještě před zahájením her řeší okradeného sportovce a zbité novináře

„Ale ukázalo se, že když se soustředíte na páteřní rychlovlaky a přestřihnete jednotlivé tratě tam, kde jsou výhybky nebo řídící systémy, může dojít ke kolapsu celé země. Je to ukázka toho, že Francie je bitevní pole, na kterém se přetlačuje vláda práva s těmi, kdo by chtěli dělat zmatek a vyvolávat strach,“ dodal Fischer.

Francie podle něj provedla vše pro to, aby olympijské hry proběhly v pořádku. „Víc se udělat nedalo. Dokonce povolala policejní posily ze zahraničí. Francouzská vláda udělala maximum. Ale to, že je v zemi nespokojenost a obava z budoucnosti, je pravda. Nesouvisí ale s olympijskými hrami,“ popsal Fischer.

Nemusí to stačit

Podle bývalého náměstka ministra zahraničí a bývalého velvyslance ve Francii Petra Druláka je ale nálada v zemi špatná. „Francie má i přes velmi působivou mobilizaci policejních a vojenských složek problém zajistit základní bezpečnost pro své občany. To, že zajistili ceremonii, je v pořádku, ale jeden den nic moc neznamená,“ podotkl Drulák.

S tím, že Francie udělala maximum, ale souhlasí. „To ale vůbec neznamená, že to stačí. Jsme v situaci, že státy mohou mobilizovat veškeré síly, které mají k dispozici, a nebude to stačit. Hry jsou poměrně dobře zabezpečeny, udělaly pro to hodně. Překvapilo by mě, kdyby došlo k útoku na sportovce. Podívejte se ale na tu sabotáž, k té vůbec nedošlo v Paříži. Na infrastrukturu se dá cílit i jiným způsobem,“ uvedl Drulák.

MOHLO VÁM UBIKNOUT: Francií před olympiádou otřásl případ brutálního znásilnění. Turistku mělo napadnout pět mužů

Tagy: