Ekonom: Dorovnat platy o výši inflace? S návrhem odborů se přiblížíme inflační spirále

Ekonom Martin Slaný.

Rozhovor s ekonomy o zvyšování platů

Odbory po vládě požadují navýšení platů ve státním sektoru. Konkrétně by chtěly mzdy dorovnat o výši inflace, tedy patnáct procent. To však podle ekonoma Martina Slaného pouze přispěje k tomu, aby se v Česku roztočila inflační spirála. Další expert Petr Dufek na CNN Prima NEWS uvedl, že k navýšení mezd jak ve veřejném, tak soukromém sektoru dojde, i nadále však budou mít státní zaměstnanci platově navrch.

Odbory po vládě požadují dorovnání platů s výší inflace – tedy růst o 15 procent.

Podle Slaného se však jedná o velmi nebezpečný návrh. „Jsme v situaci, kdy je vysoká inflace, kterou naše generace nikdy nezažila. Je zde obrovská nerovnováha a nebezpečí, kdy by ekonomika mohla spadnout do inflační spirály. A tyto návrhy odborů by k tomu mohly výrazně přispět,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Doplnil, že primární úlohou vlády je řešit snížení inflace. „To by měla považovat za úkol číslo jedna. Aby rostly platy, je v rozporu s tím, aby se snížilo zadlužení a státní deficit,“ doplnil. Ekonom Petr Dufek doplnil, že ačkoliv mzdy porostou, stále „budeme vydělávat méně a méně“. Rozdíl mezi průměrnou mzdou v soukromém a veřejném sektoru je znatelný, jde o zhruba pět tisíc ve prospěch státních zaměstnanců.

Mzdy porostou, propast se téměř nezmenší

„Rozdíl se zmenší, ale bude jen symbolický. Když mzdy v soukromém sektoru porostou o sedm až osm procent a ve veřejném sektoru o čtyři procenta, tak dojde ke zlepšení, ale jen v řádech sta korun. Pořád bude veřejný sektor lépe placený,“ podotkl. Slaný následně připomněl, že u platu státních zaměstnanců je potřeba přihlídnout k předchozímu vývoji.

„Zejména na segmenty a odvětví, ve kterých zejména během pandemie rostly platy rychleji než v sektorech soukromých. Mají vyšší průměrnou mzdu, například zdravotním sestrám či ve školství platy v posledních dvou letech rostly výrazně rychleji. To, že dochází k zastropování těchto mezd nebo zpomalování jejich růstu, je pouze kompenzace za předchozí léta,“ uzavřel.

Tagy: