Energie zdraží až o třetinu a benzin na 40 korun, varuje ekonom. Co naopak zlevní?

Ekonom Dominik Stroukal byl hostem pořadu Nový den.

Ekonom Dominik Stroukal ke zdražování

Ekonom Dominik Stroukal v pořadu Nový den potvrdil obavy z dalšího zdražování. Energie mohou šplhat vzhůru až o třetinu, poznamenal s odkazem na rodiny, které například přišly o své dodavatele. Podobně to bude s palivy, benzin podle Stroukala může atakovat 40korunovou hranici. Jeden typ zboží by ale přesto mohl zlevnit.

„Průměrná rodina má ceny energií naštěstí zafixované. Bohužel, je zde vidět vysoká disproporce mezi nimi a těmi, kteří například ztratili dodavatele elektřiny. Tam může být nárůst až o třetinu,“ podotkl ve vysílání Stroukal. Uvedl, že právě vysoké rozdíly mezi rodinami zapříčiňují, že některé domácnosti pocítí zdražení o desítky procent, jiné však růst cen nemusí takřka zaznamenat, byť je to výjimečné.

Zdražení až o jednu třetinu se může týkat statisíců rodin. „U některých domácností se může jednat o dvojciferný nárůst v celkovém spotřebním koši, tedy včetně energií. Právě ty mohou v některých domácnostech vyrůst až o třetinu, což je obrovské číslo, které jsme nikdy nezažili,“ pokračoval.

Vzhledem k pandemii i možným dalším globálním rizikům ekonom připustil, že je možné, že i nadále budou dodavatelé energie zdražovat. „Stát se to může, nyní je vše nejisté. Nechci ale strašit,“ doplnil. Na dotaz, co by zdražit nemuselo, uvedl jeden typ sortimentu. „Je těžké něco takového najít. Chce to kombinaci oblasti, která má vysokou konkurenci a například dostatek čipů. Dá se tak najít určitá elektronika – telefony a notebooky, kde může dojít i ke zlevnění. Ale toho, co by nezdražilo, je opravdu pomálu,“ dodal.

Zdraží potraviny i MHD

Zdražení se dotkne i potravin. „Na začátku roku ceny vystoupají na maximum, poté budou zpomalovat. Nejrychlejší nárůst čekáme nyní, kdy se zdražení může vyšplhat k sedmi procentům. V celoročním průměru se pak jedná o zdražení zhruba o šest procent,“ uvedl ekonom.

A stejně tak mohou podražit i pohonné hmoty. Stroukal připustil, že by cena za paliva mohla překročit hranici 40 korun za litr. „Překročení této hranice hrozí, zejména kvůli tomu, že nejsme schopni komunikovat. Myslím tím Evropskou unii a Rusko, kde jsou uzemní spory, což je riziko, které přilévá olej do ohně,“ pokračoval.

Právě kvůli růstu cen paliva se zdražení promítne i do hromadné dopravy. „Tam rostou náklady, a tak i v dopravě se bude zdražovat. Některá města k tomu již přistoupila,“ dodal.

Obecně je však podle Stroukala jednodušší souhrnně říci, že zdraží prakticky vše, až na některou elektroniku. „Dobrá zpráva ale je, že v následujících letech i díky krokům, které dělá nejen naše Národní centrální banka, by růst cen mohl zpomalit na úroveň, na kterou jsme byli zvyklí,“ uzavřel.

Tagy: