Ekonomové: Pokud bude spotřební daň na cigarety dále stoupat, je to pobídka pašerákům

Ekonomové David Havlíček a Lukáš Kovanda

Ekonomové ke zdražování cigaret

Ceny cigaret mohou i nadále stoupat kvůli navyšování spotřební daně. To ale může vést k jejich většímu pašování a také ke snížení příjmů státního rozpočtu, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomové Lukáš Kovanda a David Havlíček.

Krabička cigaret je v České republice nejdražší v celém bývalém východním bloku. Jejich další zdražování bude podle ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy rána pro tuzemský trh. „Češi budou vyjíždět za levnějšími cigaretami na Slovensko nebo Polska,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň dodal, že si k nám pro tabákové výrobky přestanou jezdit Němci či Rakušané, kteří v nejlepších dobách stáli až za třetinou nákupů, čímž výrazně přispívali do české státní kasy.

Podle Kovandy není další navyšování daní rozumné. „Chápu zdravotní ohledy, ale z ekonomického hlediska to nedává smysl. Jsou tady naopak další rizika,“ podotkl Kovanda s tím, že může například vzrůst černý trh. „Pokud bude krabička během pěti let stát třeba 200 korun, jde i o pobídku pašerákům, aby dodávky cigaret zajišťovali nekalým způsobem.“

S tím souhlasil i ekonom David Havlíček z pojišťovací společnosti EGAP, podle kterého je třeba při zvyšování spotřební daně myslet na dva aspekty. „Aby bylo předvídatelné a aby došlo k nastavení stejných podmínek napříč Evropskou unií,“ uvedl. Podle něj je důležité na evropské úrovni prosazovat, aby spotřební daně na evropské úrovni pokud možno vedly k co možná nejpodobnějším cenám nejen cigaret, ale také dalšího zboží, které je touto daní zatíženo. „Tím se zabrání, aby lidé cestovali přes hranice kvůli tomu, že chtějí jinde využít levnějších cen,“ dodal.

Celou debatu můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.

Tagy: