Ekonomové: Zdanění návykových látek? 15 miliard nás nespasí. Chudneme víc, než si zasloužíme

360° (1017)

Vláda v pondělí představila plán na zvýšení státních příjmů. Plánuje nově zdanit návykové látky a zefektivnit výběr daní. Podle odhadů by do státního rozpočtu mohlo navíc přibýt až 15 miliard. Ekonomové se ale v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli, že se nejedná o nic významného.

„Mám pochybnosti o tom, že se při změně daně u alkoholu a tabáku těch 15 miliard vůbec vybere,“ uvedla skepticky ekonomka Jana Matesová. Dodala, že částka, která byla představena na tiskové konferenci vlády, bude vzhledem k historické zkušenosti spíše daleko nižší. „Víme z historie, že příjmy ve fázi schvalování rozpočtu se vždy hodně nadsazovaly.“

Vládní postup se nelíbí ani ekonomovi Petru Bartoňovi. „Celý smysl spotřebních daní nemá být vybrat peníze do státního rozpočtu, ale má jimi být korigováno chování společnosti. Abychom více dbali na své zdraví, abychom se zkrátka celkově chovali méně škodlivě. To, že se vybere více peněz, je až vedlejší efekt,“ řekl.

Bartoň – stejně jako Matesová – nevěří, že by stát vybral celých 15 miliard. Ale i kdyby, sám je toho názoru, že by to v zásadě ničemu nepomohlo.

„Rozpočet je rozvrácen tak, že těchto 15 miliard nic neřeší. Do stovkových miliardových schodků jsme se dostali tím, že se zvyšovaly výdaje a snižovaly příjmy státu,“ uvedl Bartoň.

Oba pozvaní experti naopak vidí daleko větší smysl v takzvané windfall tax, tedy dani z neočekávaného zisku. „Chudneme, aniž bychom si to zasloužili. Pak je tu malý segment ekonomiky, který naopak vydělal, aniž by se o to zasloužil. A tohle je přesně to, co musí stát řešit. Jinak to může vést až k sociálnímu rozvratu společnosti,“ uzavřela Matesová.

Celý rozhovor si můžete pustit v přiloženém videu.

Tagy: