Pacienti na lék Endiaron budou čekat nejméně dva roky. Můžete ho nahradit, poradil lékař

Endiaron v lékárnách zřejmě ještě dlouho nebude.

Endiaron na pultech lékáren ještě dlouho nebude. Spekulace, že dostatek přípravku proti průjmu dorazí do Česka v příštím roce, vyvrací data Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
S lékem na trhu se nepočítá dříve než závěrem roku 2025. O aktuální situaci informovala CNN Prima NEWS.

Není a nevíme, kdy bude. To poslouchají pacienti, kteří zoufale shání lék Endiaron. „U léčivého přípravku došlo k přerušení dodávek z kapacitních důvodů. Předpokládaný termín obnovení byl posunut až na 31. 12. 2025,“ uvedla vedoucí tiskového a informačního oddělení Státního úřadu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková. „Je to taková dezinfekce zažívacího traktu. Kromě antibiotické léčby nemáme podobnou náhradu,“ sdělil CNN Prima NEWS praktický lékař Cyril Mucha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do Česka míří 52 tisíc balení penicilinu. Předseda asociace řekl, kolik jich lékárny získají

Podle některých lékáren mají pacienti strach, že jim při střevních potížích jiné léky než Endiaron nepomůžou. Podle lékařů ale není důvod k obavám. Střevní potíže se prý dají vyřešit i jinými léky. „Je tady mnoho těch, které působí trochu jinak, ale udělají podobnou službu,“ řekl Mucha.

K zastavení akutního průjmu je podle lékařů vhodný například lék Enditril. „Živočišné nebo černé uhlí na sebe obvykle nalepí škodlivé látky, které ve střevě jsou. Zajímavé je, že by se nemělo užívat ani s jinými léky, protože i ty se na to nalepí a výrazně to snižuje jejich účinnost,“ popsal Mucha.

Nechybí ale pouze lék proti průjmu. Česko dlouhodobě trápí i nedostatek antibiotik. „Přišlo nám deset balení a ještě nějaké máme, ale nevím, jestli to vystačí,“ uvedla vedoucí jedné z lékáren Petra Nováková pro CNN Prima NEWS. „Pan ministr Válek moc mluví. Slibuje, co slíbit nemůže a pak samozřejmě otáčí. Působí to strašně nedůvěryhodně a nekompetentně a nemůže se pak divit, že opozice volá po jeho odvolání,“ řekla poslankyně Karla Maříková (SPD).

„Už na jaře jsme představili desatero, které by mělo vést k zajištění dostupnosti léků na českém trhu. Kdyby se ministr řídil alespoň částí, tak si myslím, že by nebyl takový nedostatek léků,“ sdělil stínový ministr zdravotnictví Kamil Farhan (ANO).

S bojem o objednávky by měla podle ministerstva zdravotnictví pomoci novela zákona o léčivech. Ta ale stále ještě není schválená.

Tagy: