Energie bude levná a bude jí dost, řekl Síkela. Zlepšení slíbil ještě před dostavbou jádra

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

360° (31)

Cílem dostavby až čtyř jaderných bloků je zajistit dostatek energie za dostupné ceny, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podle něj ale lidé zlevnění energií pocítí i dříve, a to díky zákonům, které vláda zavedla, a které ještě chystá.

Vláda rozhodla o největší investici v historii České republiky. Má jí být výstavba až čtyř nových jaderných bloků pro elektrárny Dukovany a Temelín. „Cílem je, abychom zajistili pro český průmysl, české podnikatele a české občany dostatek energie za dostupné ceny,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

K TÉMATU: Vláda tají cenu zakázky na čtyři jaderné bloky. Ovlivnilo by to zájemce, tvrdí Stanjura

Nabídky podle něj ukázaly, že nejekonomičtějším postupem bude výstavba alespoň dvou bloků. „Když navážíte na stavbu těžké předměty, musíte upravovat infrastrukturu a zajistit dlouhodobé ubytování pro dělníky. Vyplatí se, když to děláte pro dva reaktory, protože je to stejný náklad jako pro jeden,“ vysvětlil Síkela. Dodal, že plánovaný postup je dokončit tendr na EDU5, tedy na dodatečný zdroj v Dukovanech, kde by měl být spuštěn testovací provoz v roce 2036. O dva roky později by potom měl být připojen ke komerční síti.

Rozdíl na účtech by ale lidé podle Síkely mohli poznat dříve. „Masivně podporujeme rozvoj obnovitelných zdrojů. Připojené fotovoltaiky jsou od roku 2022 rekordní. Připravili jsme zákon o komunitní energetice, který umožní samovýrobu z obnovitelných zdrojů a její sdílení, což by mělo v rámci rodin nebo energetických společenství účtům ulehčit. Připravujeme také zákon o akumulaci a agregaci,“ sdělil Síkela.

Zároveň dodal, že ekonomika se připravuje i na odchod od uhlí. „Nechceme zachovávat staré zdroje, my chceme postupně odcházet od uhelných zdrojů, které pořád představují ještě 40 %. Jádro by do budoucna mělo tvořit zhruba 50 % v energetickém mixu,“ upřesnil ministr.

Vedle toho se veřejně hovoří také o možném zestátnění Skupiny ČEZ. Na diskuzi v Sokolově to zmínil například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle jeho výroku, za který se později omluvil, by k tomu mohlo dojít do konce volebního období. Síkela ale takové spekulace odmítl. „Myslím, že se spíš nechal unést emocí té diskuze. Já jsem gesční ministr, podle kompetenčního zákona zodpovídám za energetiku v České republice, a v tuto chvíli říkám, že to není na stole,“ prohlásil Síkela.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda tají cenu zakázky na čtyři jaderné bloky. Ovlivnilo by to zájemce, tvrdí Stanjura

Tagy: