Epidemie skončila, není co řešit. Že očkování chrání před nákazou? Naivní, říká Šinkora

Jiří Šinkora

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

Ve speciálním vydání pořadu Co Čech, to politik! se v superdebatě střetlo hned osm hostů. V první hodině se představil epidemiolog Roman Prymula, biochemik Zdeněk Hostomský, imunolog Jiří Šinkora a primářka Kliniky infekčních nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová. V druhé části diskutoval šéf České lékařské komory Milan Kubek, evoluční biolog Jaroslav Flegr a lékaři Jan Hnízdil a Lukáš Pollert.

Šinkora v debatě o účinnosti očkování upozornil, že vakcína nechrání před tím, aby se lidé nakazili. „Nedává smysl, že by nás vakcína ochránila před infikováním. Tato představa je naivní a hloupá. Epidemie skončila a není co řešit,“ podotkl. Na tom, že se epidemie blíží ke konci, se zároveň shodl s ostatními.

Jenže v otázce očkování jsou už názory mezi experty více roztříštěné. Většina nejen českých odborníků vakcinaci doporučuje, protože i v případě infekce chrání před těžkým průběhem nemoci. „Jiná cesta než povinné očkování není. Můžeme si vybrat dvě cesty – buď tu s využitím poznatků vědy, že se necháme očkovat, nebo se jako ve středověku všichni nakazíme,“ vysvětlil Milan Kubek.

Ve druhé části debaty došlo i na střet Kubka s lékařem Lukášem Pollertem. „Viděl jsem po očkování umřít pacienta. Nahlásil jsem to. Na to jsou organizace, které se o to starají. Tady se tvrdí, že po PCR všichni, kdo zemřeli, zemřeli na covid,“ tvrdil Pollert. Podle Kubka ale vypouští neověřené informace.

Experti ve studiu CNN Prima NEWS probrali širokou plejádu témat. Od koronavirových opatření po očkování či variantu omikron, která zachvátila celý svět.

„Česko je unavené zdlouhavou pandemií a taky rozdělené jako nikdy dřív. Očkování, testování, roušky či uzavírání podniků. Věřím, že většina lidí v Česku stejně jako já vyhlíží konec dvouleté mizérie, která by díky variantě omikron mohla být konečně na dohled. A právě na ty nejpalčivější otázky, které každého zajímají, se i za vás zeptáme největších mediálních hvězd pandemie,“ říkal před začátkem pořadu moderátor pořadu Petr Suchoň.

Superdebata se měla původně odehrát před více než stočlenným publikem. Kvůli zhoršující se epidemické situaci se ale vedení redakce rozhodlo diváky ve studiu z preventivních důvodů vynechat.

Tagy: