Očkovaní i neočkovaní se nakazí podobně často, míní Prymula. Kdy čeká kulminaci?

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

S rozvolněním je potřeba ještě dva týdny počkat, prohlásil exministr zdravotnictví Roman Prymula v živém vysílání CNN Prima NEWS. Že by mohlo Česko v příštích týdnech čekat výraznější rozvolnění, naznačil v sobotu šéf zdravotnického resortu Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj by se mohly restaurace a další podniky znovu otevřít i pro neočkované.

„Rozvolňovací opatření jsou namístě, ale až s odstupem, až vlna začne klesat. Stále nevíme, jak se to bude vyvíjet,“ varoval Prymula před ukvapeným rozvolněním.

„Je pravděpodobné, že kulminace případů nastane v příštím týdnu, rozvolnění bych proto odsunul za čtrnáct dní,“ doplnil epidemiolog. Podle něj už ale postrádá smysl plošné testování.

Na otázku, zda ponechat opatření, která rozdělují práva neočkovaných a očkovaných, Prymula odpověděl, že kdysi tyto restrikce smysl měly. „V určité době to správné bylo, teď se to mezi těmito skupinami z hlediska nákazy začíná srovnávat,“ vysvětlil.

Vrátí se neočkovaní do hospod?

Ministr zdravotnictví Válek podle informací webu Novinky.cz v sobotu naznačil, že je ve hře vstup do restaurací i pro neočkované. „Vím přesně, jak vše bude probíhat do konce února a co bude v březnu. První informace o dalších krocích se dozvíte ve středu po vládě,“ napsal ministr v SMS.

„Budeme vyhodnocovat situaci. Pokud nepřijde další vlna, přijde na řadu rozvolnění,“ řekl mluvčí resortu Ondřeje Jakob.

Vláda tím může reagovat na krok Rakouska, které většinu opatření pro neočkované zrušilo. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit, že v zemi našich sousedů bude vakcinace od úterý povinná.

Tagy: