Epizoda Byznysu ukázala akciové indexy. Kovanda popsal, jakou roli hraje na trhu strach

Další díl pořadu Byznys se věnoval indexům.

BYZNYS (24)

V novém díle pořadu Byznys se řešily akciové indexy, které poskytují informaci o ekonomické výkonnosti daného tržního sektoru nebo klidně i celého světa. A do indexů se dá i investovat. Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank, pak v Byznysu vysvětlil, jakou roli hraje při investování strach. Pořad můžete sledovat v premiéře každou středu ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

Slovo index znamená ve světě investic cenový pohyb zboží nebo cenných papírů. Investiční index zpravidla sdružuje více investic a může tak sledovat jejich průměrnou výkonnost. Nejznámější jsou indexy akciové, které sledují skupinu akciových titulů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na nákup nemovitosti je dobrá doba. Dostanete i milionovou slevu, řekl expert v Byznysu

Takové ukazatele tak poskytují informace o výkonnosti určitého tržního sektoru, akciového trhu v dané zemi nebo třeba celého akciového světa.

Své důležité indexy má pak každý významnější trh. Ve Spojených státech je to index S&P 500, který sleduje pět set nejhodnotnějších firem na americkém trhu. Index vede sedm technologických společností.

„Index sám o sobě zajišťuje diverzifikaci. Jestliže investujete do Standard & Poor’s 500, který zahrnuje pět set akcií pěti set různých firem z různých odvětví, tak to zajišťuje sektorovou diverzifikaci. Pokud si navíc investici do takového indexu skrze ETF rozložíte v čase, tak máte zajištěnou i časovou diverzifikaci,“ řekl v pořadu Byznys Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

„Pak ještě chybí diverzifikace geografická, protože všechno v tom případě soustředíme na Spojené státy. Je tedy dobré mít zástupce z jiných oblastí. Těch indexů je celá řada. Mohou to být širší geografické celky jako třeba v případě MSCI World, který je zaměřený na mladé a dravé trhy,“ doplnil.

S indexem S&P 500 souvisí ještě jeden index se zkratkou VIX. Jedná se o index volatility, kterému se mezi investory přezdívá index strachu. Popisuje totiž očekávanou náladu na indexu S&P 500. Pokud je index strachu vysoko, očekávají se cenové výkyvy, pokud je naopak nízko, trh vyhlíží stabilní období.

„Strach hraje na trhu obrovskou roli, je to klíčová emoce, která ovlivňuje dění na všech trzích. Další takovou srovnatelnou emocí je hamižnost. Touha mít víc a víc. Tyto dvě emoce jsou v neustálém střetu. Když jsou dobré časy, lidé jsou nenasytní. Jsou ochotni riskovat. Když přijde splasknutí bubliny, lidé začnou objevovat strach a stahují se z trhu. Často naopak promarní dobrou příležitost,“ uzavřel Kovanda.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

První řada pořadu Byznys na CNN Prima NEWS odstartovala 1. března, na ni začátkem září navázala sezona druhá. Epizody se vysílají každý týden ve středu. Sesterským projektem pořadu Byznys je série Krypta, která se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a má za sebou už tři sezony.

Tagy: