Pořad Byznys představil investice do půjček. Expert vyvrátil časté investiční mýty

Investice do půjček jako další téma pořadu Byznys

Investice do půjček zažívají nejen v Česku boom. Další díl pořadu Byznys divákům ukazuje, jak se v nich vyznat. Začíná rozlišením sektorů P2P, P2B a B2B. Investiční expert Petr Žabža pak v epizodě vyvrátil hlavní mýty, které se neustále kolem investování točí.

Nejznámějším druhem investice do půjček je P2P. Vlastně to znamená people to people, tedy přeloženo lidé lidem. Jedná se o specifický druh úvěru, při kterém se skupina lidí skládá na půjčku pro dlužníka nebo skupinu dlužníků. Z poskytovatelů se tím stávají investoři, kteří následně profitují z úroků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlato zklamalo, ropa roste. Ekonom popsal v Byznysu vývoj na komoditním trhu

Mezi české P2P platformy patří například Zonky nebo Bankera, v zahraničí funguje třeba Mintos nebo Bondora. Vedle P2P se rozvíjí i sektor P2B, people to business, tedy lidé firmám. Princip je podobný. Skupina lidí se složí na úvěr pro určitou společnost. A jelikož jsou firmy zpravidla důvěryhodnější než jednotliví dlužníci, riziko ztráty je trochu nižší. Stále ale existuje.

Posledním sektorem investičních půjček je pak B2B, business to business, tedy firmy firmám. V tomto případě se už jedná o vysoce kvalifikovaný investiční vztah, při kterém si půjčují společnosti mezi sebou. Může jít přitom o firmy, které se obyčejně bankovními službami nezabývají.

Investiční expert Petr Žabža v pořadu Byznys vysvětlil, že investice do půjček mají svá pro i proti. „U investic do půjček máte předem daný výnos. Víte, kolik peněz zhruba dostanete. Do akcií můžete investovat krátkodobě, v případě investování do půjček se pozitiva investování projeví až po nějaké době. Je tu také otázka kredibility někoho, komu peníze půjčujete. Měli byste vědět, jak moc bude schopný vám obnos vrátit,“ uvedl Žabža.

Je investování pro každého?

Podle něj má investování i nadále nálepku složitého tématu. Je ale zbytečná. „Není pravda, že se jedná o komplikovanou záležitost. Každý, kdo má mobil nebo přístup k internetu, může investovat. Existuje navíc obrovské množství informací i v českém jazyce. Aura složitosti zůstává, ale v realitě je to jednoduchý proces,“ řekl expert.

Žabža v pořadu Byznys shrnul také nejčastější mýty o investování, které musejí odborníci i déle než 400 let po vzniku první akciové burzy neustále vyvracet.

„První mýtus – potřebuji velký kapitál, abych mohl investovat. Není to pravda, dá se investovat i od pěti set korun. Také není pravda, že je potřeba strávit dlouhou dobu studiem trhů. Existují akciové indexy, které zaručují diverzifikaci. Dalším mýtem je, že je nutné mít znalosti a konexe. To také není pravda. Přes mobil můžete zadávat obchodní pokyny několika pohyby ruky,“ uzavřel expert.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března, na ni začátkem září navázala sezona druhá. Epizody se vysílají každý týden ve středu. Sesterským projektem pořadu Byznys je série Krypta, která se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a má za sebou už tři sezony.

Tagy: