Estráda za 80 milionů? Polní nemocnice je pořád prázdná, vláda s využitím nepočítá

Nemocnice v některých regionech kolabují, další mají namále. Vláda přesto neaktivuje polní nemocnici v Letňanech. Problémem je, že chybí personál a o pacienty by se neměl kdo starat. Pronájem letňanského výstaviště přitom stojí stovky tisíc korun denně.

V nemocnicích leží v současnosti zhruba 7 300 lidí nakažených covidem. Asi 1 100 z nich vyžaduje intenzivní péči. Podporu dýchání potřebuje cca 570 lidí. Nemocnice v Královéhradeckém a Karlovarském kraji jsou na hraně kapacit a prosí o pomoc. Situace se zhoršuje i na Zlínsku a v Moravskoslezském kraji.

„Pomohl by i převoz do polní nemocnice, která je zřízená státem, nebo redistribuce pacientů do německých zdravotních zařízení,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Vzkaz vlády je ale jasný: Zvládneme to sami, o pomoc v cizině prosit nebudeme. A polní nemocnici v Letňanech, jejíž pronájem stojí půl milionu denně, taky otvírat nebudeme.

„Musíme si uvědomit, že personál je alfou a omegou. Ukazuje se, že nemocniční kapacity jsou zatím dostatečné, ale nejsou tady kapacity personální. Na tom to visí,“ řekl v nedělní Partii na CNN Prima NEWS Roman Prymula.

Do nemocnice se vejde až 500 pacientů

Otázkou zůstává, proč vláda polní nemocnici vůbec stavěla a jestli si uvědomovala, že problémem může být právě personál.

„Obávám se, že to byla estráda pro veřejnost. Kdybych tu nemocnici začal budovat v Jižních Čechách, tak vám garantuji, že budeme mít spoustu fotek a videomateriálu, ale nikdy bychom ji neotevřeli, protože bychom neměli lidi,“ řekl v Partii CNN Prima NEWS jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Narážel tak na premiéra Andreje Babiše (ANO), který fotografie z polní nemocnice v říjnu umisťoval na své sociální sítě. „Taky jsme to mohli udělat jako estrádu, která by byla mediálně zajímavá. Fenomén je v tom personálu. Je nutné zdravotníkům děkovat, to by měla vláda dělat každý den. Jsou to konkrétní sestřičky a doktoři, ne vláda, kdo tu situaci zvládá,“ dodal Kuba.

Polní nemocnice v Letňanech se začala budovat během října. Podle dřívějších informací stát zaplatil provozovateli letňanského výstaviště za pronájem od poloviny října do konce listopadu 26,5 milionu korun.

Plány počítají s tím, že polní nemocnice bude stát do konce února.  Denní sazba pronájmu je 489 800 korun bez DPH (592 658 korun s daní). Pokud by nájem trval celou dobu, tedy od poloviny října do konce února, stát zaplatí za pronájem prázdné polní nemocnice téměř 80 milionů korun.

Do polní nemocnice v Letňanech se vejde až 500 pacientů. Podle dřívějších informací by sloužila pro následnou péči pro pacienty s covidem. Další polní nemocnice je připravena i v Brně, její kapacita je 300 pacientů.

Tagy: