Covid už v Česku prodělaly dva miliony lidí, třikrát víc, než říká statistika

Pražané v době covidu (ilustrační foto)

V Česku si nákazou koronavirem prošlo až třikrát víc lidí, než uvádí oficiální statistiky, CNN Prima NEWS to řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Celkem tak může jít až o dva miliony lidí, oproti 800 tisícům, jak ministerstvo zdravotnictví uvádí. Je to přirozený jev, tvrdí Dušek.

„Podle modelů, se kterými pracujeme, mohlo přijít do kontaktu s nemocí minimálně dvakrát až třikrát víc lidí, než kolik diagnostikujeme. Jsem třeba na dvou milionech těch, kteří už nemoc prodělali. Vycházíme z toho, že nám v prediktivních modelech, které děláme, odhady celkem odpovídají,“ řekl CNN Prima NEWS Dušek.

„Pokud tedy denně máme kolem 10 tisíc nakažených, skutečně jich může být až 30 tisíc,“ dodal Dušek.

Resort zdravotnictví na stránkách uvádí k pátku 8. ledna 800 tisíc případů od začátku vypuknutí pandemie v březnu. Jde ale pouze o prokázané případy, řada lidí si podle odborníků onemocněním prošla, aniž by o tom třeba vůbec věděla.

„Nemusí to být žádný úmysl lidí. Takhle se epidemie běžně chová a je to přirozený jev. Není to výjimka v České republice. Ale dodávám, že i to je málo. Je to stále relativně nízké na to, abychom měli nákazu pod kontrolou,“ pokračuje šéf statistiků v Česku.

Pro to, aby se dostala nákaza v populaci pod kontrolu, je podle odborníků třeba aby jí prošlo nebo bylo očkováno cca 60 až 70 procent populace. Dva miliony tvoří pouze 20 procent celé desetimilionové populace v Česku.

Zásadní otázkou podle něj je, s jakou virovou náloží lidé nemocí prošli a jakou mají imunitu. „Ne každý, kdo to prodělal, je imunizován. To jsou všechno další otazníky,“ vysvětloval Dušek čísla ve středu i poslancům na jednání zdravotního výboru.

Pokud by podle něj šlo všechno dobře, očkování šlapalo, tak je pravděpodobné, že během léta se situace zklidní a do září vstoupíme už klidněji než loni.

„V optimistickém scénáři bychom do léta mohli dostat situaci, kdy se začne přirozeně zpomalovat šíření tím, že začnou být kontakty méně produktivní. Během léta se situace zase zklidní přirozeně, protože evidentně má sezónní charakter a do podzimu bychom vstoupili už tak, že nezaznamenáme žádné hrozné září,“ dodal Dušek.

Hrozí i 30 tisíc nakažených denně

Aktuálně je Česko v šíření nákazy jedním z nejhorších států světa. Denně se nakazí mezi 15 až 20 tisíci lidí a predikce ministerstva zdravotnictví pracují i s čísly 30 tisíc denně. Zda se k takovým číslům dostaneme podle Duška ukáže týden od 10. do 15. ledna. Právě v té době by mělo být zřejmé, zda zapůsobila vládní opatření o zákazu vycházení a shromažďování přijatá 27. prosince.

Největším problémem však není denní nárůst počtu nakažených, ale to, jak se situace projeví v nemocnicích. Podle odhadů může být koncem ledna na lůžkách až 12 tisíc lidí, čímž by došlo k vyčerpání kapacit českého zdravotnictví. Souvisí to především i s katastrofálním nedostatkem zdravotního personálu.

Tagy: