Tvrdé sankce pro Putinovy dcery. EU jim zmrazí majetek a zakáže vstup na své území

Lídři Evropské unie plánují zařadit dcery ruského prezidenta Vladimira Putina na sankční seznam. Od středy by jim měl být zmrazen majetek v Evropě a měly by dostat zákaz vstupu do zemí EU.

Putinovy dcery. Pětatřicetiletá bývalá akrobatka, tanečnice a vědkyně Jekatěrina Tichonová, manželka dolarového miliardáře. A šestatřicetiletá lékařka Marija Voroncovová. Není jasné, kde ženy nyní žijí, ale ocitnou se na sankčním seznamu. Zmrazí se jim majetky v Evropě a nebudou moci do unijních států.

Sankce by se tak měly dotknout minimálně dcery Jekatěriny, o níž se ví, že ráda pobývala v honosné vile v Biarritzu na jihu Francie. Uvnitř je osm ložnic a tři koupelny. Nedávno ale do domu vlezli aktivisté a pozvali tam ukrajinské uprchlíky.

Putinův majetek

O rozsahu majetku samotného prezidenta Putina se dlouhá léta spekuluje. Na mysu Idokopas v Rusku stojí stavba, pro níž se vžilo označení „Putinův palác“, a to i přesto, že není psaná na jeho jméno. Údajně stála 100 miliard rublů. Je plná luxusu a přilehlý areál se zimním stadionem patří podle opozičního politika Alexeje Navalného právě ruské hlavě státu.

„Není to venkovský dům, chata ani rezidence – je to celé město. Nebo spíš království. Jsou tam nedobytné hradby, přístav, stráže, kostel, bezletová zóna i hraniční kontrolní bod. Je to skutečný samostatný stát uvnitř Ruska,“ popsal Navalnyj.

Podle oficiálních údajů z Kremlu má ruský prezident plat v přepočtu asi tři miliony korun. Má tři auta, přívěs a byt o velikosti 74 metrů čtverečních. Švédský ekonom Anders Aslund však uvádí, že Putinův majetek dosahuje hodnoty zhruba 70 miliard dolarů. Prezident prý vlastní i dvě luxusní jachty.

Tagy:
válka Vladimir Putin Francie Evropa invaze prezident Ukrajina Evropská unie sankce děti cestování majetek Rusko Alexej Navalnyj dcery rezidence Alexej Anatoljevič Navalnyj Marija Voroncovova Biarritz Katerina Vladimirovna Tichonovová Marija Fassenová Oleg Tabakov