Just: Z akčního Putina se stal statický prezident, jeho propagandu ale papouškují i mladí

Z energického a zajímavého státníka se Vladimir Putin v poslední době proměnil spíše ve statického prezidenta. Řekl to spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Rusku Jiří Just. Podle něho ale propaganda v zemi stále funguje a účinkuje i na mladou generaci. Politický analytik Roman Máca dodal, že pokusy šířit i jiné než Ruskem schválené informace o válce na Ukrajině jsou v zemi rychle umlčovány.

Putin řadu let působil jako mimořádně akční politik. „Starý, unavený a především nemocný Boris Jelcin (Putinův předchůdce) se postupně vzdával prezidentské funkce a nahradil ho energický, mladý a hlavně zajímavý předseda vlády Vladimir Putin,“ popsal Just. Rusy prý od začátku fascinoval i tím, že se nebál navštívit válečnou zónu během druhé války v Čečensku.

Auru akčního hrdiny Putinovi zajišťovaly například snímky, kterak bez trička jede na koni, zkrotil tygra nebo na dně Černého moře objevil údajné antické amfory. Image si řadu let budoval. Just však upozorňuje, že se mu to přestává dařit. „V posledních dvou letech ale nevidíme takového Vladimira Putina, jako jsme viděli třeba před šesti lety. Je to teď takový statický prezident, který není mezi lidmi,“ řekl novinář ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dnes se podle něj Putin navíc často skrývá, což může souviset s jeho stářím (v říjnu má oslavit 70 let – pozn. red.), zdravotním stavem a také koronavirem. „Opravdu se asi obával zdravotních krizí s covidem, a proto změnil své veřejné vystupování,“ přonesl Just.

Putinova propaganda však i nadále na běžné Rusy funguje. Ti podle Justa věří všemu, co jim Kreml servíruje. Jsou tak přesvědčení, že invaze na Ukrajinu je správná, protože podle Kremlu tam vládnou nacisté. Slyší na to mladí lidé. „Když se bavím s mladými lidmi, kteří zažili vlastně jen Vladimira Putina, tak papouškují přesně to, co jim říká propaganda a učí ve škole,“ dodává spolupracovník CNN Prima NEWS.

Máca vyzkoušel fungování ruské cenzury

Just i analytik Máca připomínají, že v Rusku za šíření nepohodlných informací k Ukrajině hrozí až 15 let vězení. Podle Mácy řada občanů věří, že masakr v Buči byl zinscenovaný. „Vidíme to i u Buči. Začalo se řešit, že ti lidé jsou najatí herci či je postřílela ukrajinská armáda,“ zmiňuje jednu z ruských dezinformací.

Propaganda Kremlu je podle jeho mínění velmi mocná i na internetu. Svou roli sehrávají i sociální sítě. Rusové mnohdy nemají účet na Facebooku či Twitteru, ale využívají ruské komunikační kanály Vkontakte či Telegram. „Ti, kteří jsou na západních sítích, skutečně ví, co se děje,“ zmiňuje analytik ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na zmiňované ruské sociální síti Vkontakte si podle svých slov vyzkoušel její cenzuru. Máca na ní měl sdílet příspěvek týkající se války na Ukrajině, který rozporoval oficiální stanoviska Kremlu. Příspěvek mu měl ale velmi brzy zmizet, aniž by ho o tom kdokoliv informoval. Sám se trestu bát nemusí, ale u Rusů doma může být situace jiná. „Něco jiného je, když takové příspěvky dá běžný Rus. Tam se může stát, že u něj brzy zazvoní policie,“ vysvětluje Máca.

Tagy: