Fialova vláda chce z ČR udělat zemi migrantů, zuřil Okamura. Rakušana obvinil z kolaborace

Předseda SPD Tomio Okamura v letním speciálu 360°

360° 26.7.2023

Fialova vláda chce udělat z České republiky zemi migrantů. Já jsem absolutně proti, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda SPD Tomio Okamura. Reagoval tím na unijní migrační plán, který současná vládní koalice odsouhlasila. Odmítl zároveň, že by jeho strana byla necitlivá vůči potřebným, nicméně podle něj je třeba mít na prvním místě české občany. EU z jeho pohledu „předvádí zrůdnosti“ a je potřeba ji ukončit. Okamura byl po premiérovi Petru Fialovi (ODS) a ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) v pořadí třetím hostem letních 360°.

„Je důležité, aby v Evropském parlamentu (EP) zazníval euroskeptický hlas, že Evropská unie funguje velice špatně a že je potřeba její projekt pod diktátem Bruselu ukončit,“ uvedl Okamura. Zároveň se opřel do svých politických oponentů, kteří poukazují na to, proč SPD do EP kandiduje, když je za vystoupení Česka z Unie.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan: Odmítám fámy o migračním paktu. Žádné kvóty, nic neplatíme, nemůže to být lepší

„Oni snad chtějí, abychom jim nechali úplně volné pole působnosti v jejich zrůdnostech, které Evropská unie předvádí. Naopak je potřeba, aby SPD v Evropském parlamentu byla, a doufám, že ještě posílí,“ dodal.

Odsouhlasení migrační reformy je kolaborací

Do současného kabinetu Petra Fialy (ODS) se opřel také v souvislosti s migrační reformou Evropské unie, která nově počítá s povinnou solidaritou. Za Českou republiku pro plán hlasoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Relokace migrantů má být podle schválené reformy jen jednou z variant, jak přetíženým zemím pomoci. Dalšími možnostmi je finanční či jiná pomoc. Česko si však vyjednalo výjimku a díky pomoci ukrajinským uprchlíkům zatím platit nemusí. Předseda opoziční strany i tak Rakušanovo počínání ostře odsoudil.

„Z mého pohledu to není jenom zrada na České republice, já myslím, že je to přímo vlastizrada, přímo kolaborace. Vláda České republiky totiž migrační reformu odsouhlasila bez jakéhokoliv mandátu. Neprojednávala ji ani ve Sněmovně, s opozicí se vůbec nebavila,“ zuřil v pořadu 360°. Podle něj je to důkaz, že současný kabinet chce z ČR udělat „zemi migrantů“.

„Já jsem absolutně proti. Musím říct, že i vysvětlení ministra vnitra Víta Rakušana, že prý Česká republika nebude muset nikomu platit, protože jsme přijali 300 tisíc migrantů z Ukrajiny, je šílené. Oni si snad dělají legraci. Tím potvrdil to, co říkám, tedy že z nás chce Fialova vláda a Evropská unie udělat zemi migrantů. Já to nechci, protože by to ohrozilo republiku ekonomicky, sociálně i bezpečnostně,“ doplnil.

Okamura zároveň odmítl, že by on nebo SPD byli necitliví vůči potřebným či válečným uprchlíkům. Na prvním místě však podle něj musí stát Česká republika a její občané. Není prý akceptovatelné, aby v ČR byli lidé pod hranicí chudoby, zatímco stát vydá desítky miliard „na Ukrajince“.

Pokud se u nich nebojuje, měli by se vrátit

„Na Ukrajině je podle mého názoru řada míst, kde žádná válka neprobíhá a životy fungují normálně. Je to například na západu země, kde jsem osobně byl,“ uvedl předseda SPD. Lidé z míst, kde se nebojuje, by se podle něj měli vrátit domů, protože pro Českou republiku představují zátěž.

„Ukrajina má devětkrát větší rozlohu než Česká republika. To znamená, že na drtivé většině území Ukrajiny válka neprobíhá. Ukrajinci by se rozhodně měli vrátit zpátky, pakliže na místech, kde bydlí, je bezpečno. To je přece úplně jasné,“ dodal.

Tagy: