Europoslanec Zahradil nebude obhajovat svůj mandát. Politickou kariéru ukončím doma, sdělil

Dlouholetý europoslanec za občanské demokraty Jan Zahradil nebude příští rok obhajovat mandát. Zůstane členem ODS. Politickou dráhu chce ukončit později na domácí scéně, oznámil v pondělí. Zahradila v čele klubu europoslanců ODS vystřídá Veronika Vrecionová, která se stane také členkou předsednictva strany. Podle ní bude o pozici volebního lídra usilovat i místopředseda strany a bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra.

„Je to věc, o které jsem přemýšlel dlouho. V politice se vám málokdy dostane luxusu, že si můžete sami rozhodnout, kdy a za jakých podmínek ukončíte nějakou kapitolu politického působení. Mně se to teď naštěstí stalo,“ řekl Zahradil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musíme Evropu zachránit před fanatiky, burcuje Babiš. Kandidaturu ve volbách ale odmítá

„Příští rok nás čekají volby do Evropského parlamentu. Primárky v rámci ODS budou teprve na podzim, ale budu usilovat o volitelné místo na kandidátce a chtěla bych se velmi angažovat a pracovat v předvolební kampani,“ řekla Vrecionová.

Nemá ambici být v čele kandidátky, o což podle ní bude usilovat mimo jiné místopředseda ODS, europoslanec a někdejší ministr Alexandr Vondra. Chtěla by, aby ODS příští rok minimálně obhájila stávající čtyři mandáty, raději by byla za další jeden či dva.

Zatím není jasné, zda ODS bude kandidovat sama, nebo v koalici Spolu s KDU-ČSL a TOP 09 jako v předloňských sněmovních volbách. Rozhodnout by se mělo na podzim.

Mandát obhájil třikrát

Europoslanec byl zvolen jako lídr kandidátky ODS v květnu 2004, mandát obhájil pak v letech 2009, 2014 a 2019. V březnu 2011 byl zvolen do čela Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a v této funkci byl do prosince téhož roku, poté byl do roku 2014 místopředsedou ECR. V letech 2010 až 2020 byl prezidentem celoevropské Aliance konzervativců a reformistů v Evropě (ACRE).

V listopadu 2018 byl potvrzen jako vedoucí kandidát ECR na předsedu Evropské komise a v červenci 2019 byl kandidátem frakce na šéfa EP. Předsedou EP byl tehdy zvolen italský socialistický poslanec David-Maria Sassoli, který loni v lednu zemřel. Sassoli ve volbě získal 345 ze 667 odevzdaných platných volebních lístků, Zahradil se umístil na druhém místě, když jej podpořilo 160 poslanců. Zahradil poté získal pozici prvního místopředsedy EP ve výboru pro mezinárodní obchod.

Zahradil se staví proti budování evropského superstátu a nárůstu evropské legislativy. Je zastáncem „vícerychlostní“ Evropy, kde si každý stát zvolí, zda se k určité oblasti spolupráce připojí či nikoli.

Tagy: