Piráti jsou novodobí komunisti, zničí Evropu, řekl Babiš. Kde bere tu drzost, nechápe Peksa

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS nezvykle často mluvil o Pirátech, které několikrát označil za „novodobé komunisty“. To však odmítá europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) s tím, že jde o naprostou pitomost, kterou se Babiš jen snaží legitimizovat svou vlastní komunistickou minulost. Politolog Lukáš Jelínek konstatoval, že si expremiér z Pirátů udělal své hlavní soupeře.

„Piráti chtějí komunismus. Dáme všechny statky na hromadu a budeme spolu žít. Zničí Evropu,“ řekl v Partii Terezie Tománkové Andrej Babiš (ANO) s tím, že na stejné vlně jako „novodobí komunisti“ je i premiér Petr Fiala (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš na Fialu vytáhl vtip s hodinami. Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe, opáčil premiér

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) ale ve vysílání CNN Prima NEWS označil Babišova slova za „naprostou pitomost“ a připomněl, že Andrej Babiš v roce 1980 vstoupil do Komunistické strany Československa (KSČ). „Kde bere tu drzost označit ostatní lidi za komunisty, to mi přijde absurdní. První pirátská strana vznikla v roce 2016 ve Švédsku, odkud se pirátské strany dále rozšířily a je to hnutí naprosto nezávislé na hnutí komunistickém,“ uvedl Peksa.

Na celou Partii s Fialou a Babišem se můžete podívat zde:

Podle něj jde o snahu Babiše se legitimizovat a tvářit se, že on komunista není, přestože v té straně deset let byl. „Tenhle problém je v něm, snaží se nás obviňovat z něčeho, čeho se sám účastnil,“ řekl Peksa s tím, že Babiš rozjel kampaň do evropských voleb, které se chystají příští rok. „Lze to vidět v dlouhodobějším měřítku. Účastnil se konference evropských konzervativců pořádané Viktorem Orbánem. Je vidět, jakým způsobem se chce profilovat – ultrakonzervativní, nacionalistický politik, jako je Orbán nebo Kaczyński,“ sdělil europoslanec.

Podle politologa Jana Kubáčka se Babiš do Pirátů pustil, jelikož jsou nejslabším článkem vládní koalice. „Je to příprava před volbami. Do Pirátů střílí z prostého důvodu – je to nejslabší článek vládní sestavy. Zároveň si uvědomuje, že část voličů ODS není z Pirátů nadšena a vnímá to jako nepříjemné spojenectví,“ sdělil Kubáček.

Politolog Lukáš Jelínek pak označil Piráty za hlavního nepřítele Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. „Babiš se rozhodl, že si z Pirátů udělá své hlavní soupeře. Má tendenci obsadit konzervativní politický prostor a vyhraňovat se proti všem modernistickým nebo liberálním trendům. Snaží se upozadit pravolevý spor a nahradit to sporem konzervativců,“ popsal Jelínek s tím, že si Babiš zřejmě myslí, že ze sporu může získat nové voliče a také potenciální koaliční partnery, pokud by občanští demokraté jednou řekli, že jsou konzervativní a mají blíž k hnutí ANO než k Pirátům. „Jde o záchranný manévr hnutí ANO, možná si z toho voliči něco vezmou,“ dodal Jelínek.

Tagy: