Dělníci poblíž centra Brna našli pumu z druhé světové války. Z místa ji odvezl pyrotechnik

Dělníci nedaleko centra Brna našli leteckou pumu, doprava stojí i na železnici

Puma v Litvínově

Nález nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války v pondělí odpoledne asi dvě hodiny komplikoval provoz nedaleko centra Brna v Táborské ulici, omezení zasáhlo i nedalekou železnici. Policisté kvůli pumě evakuovali z přilehlých objektů několik desítek lidí. Pumu odvezl pyrotechnik, evakuovaní se mohli vracet domů. Na sociální síti X o tom informovali hasiči a policisté.

Pumu našli dělníci při výkopových pracích v Čelakovského ulici, uzavřená kvůli tomu byla i Táborská, po které jezdí městská hromadná doprava. „Jde o stokilovou nevybuchlou pumu sovětské výroby,“ řekl mluvčí policie Pavel Šváb. Na sociální síti X uvedl, že vzhledem k poškození zapalovače musela být puma transportována k likvidaci na nejbližší bezpečné místo.

ČTĚTE TAKÉ: Policie oznámila datum a čas odpálení bomby v Litvínově. Vytvoří „sarkofág“ z pytlů s pískem

Při pondělní evakuaci v Brně pomáhali hasiči, strážníci i záchranáři. Shromaždiště evakuovaných bylo v nedalekém Dělnickém domě. Mluvčí záchranářů Michaela Bothová řekla, že na místě zasahoval velkokapacitní sanitní vůz, inspektor provozu a ještě jeden záchranářský tým. U události byli z preventivních důvodů, kdyby pomoc potřeboval někdo z civilistů nebo z členů zasahujících složek. Žádné zranění ale záchranáři neevidovali.

Provoz na železnici byl zastaven podle webu Českých drah mezi hlavním nádražím a zastávkou Brno-Slatina. Nejezdil například rychlík Bouzov, který mezi Brnem a Vyškovem nahradil autobus. Kvůli zastavenému provozu na železnici nabral zpoždění například i EC 278 Metropolitan na lince Budapešť – Praha.

Omezení zasáhlo také městskou hromadnou dopravu. Autobusová linka 64 v Táborské jezdila obousměrně odklonem ulicí Geislerovou. Vynechávala kvůli tomu zastávky Jílkova a Mošnova. Stála i tramvajová doprava. Náhradní doprava za linku 9 ve vyloučeném úseku dopravní podnik nezavedl. Doprava byla uvolněna kolem 15:30.

Několik posledních dní se nevybuchlou leteckou pumou s časovačem zabývají experti i ve společnosti Orlen Unipetrol. Firma areál v Záluží u Litvínova připravuje na její likvidaci. Na místo vozí pytle s pískem, z nichž bude ochranný val. Pyrotechnici pumu řízeně odpálí na místě nálezu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Proč 144 hodin? Expert popsal zákeřnost bomby nalezené u Litvínova. V okolí mohou být další

Tagy:
bomba doprava Brno puma Budapešť evakuace České dráhy dělníci výkopové práce městská hromadná doprava Druhá světová válka