Proč 144 hodin? Expert popsal zákeřnost bomby nalezené u Litvínova. V okolí mohou být další

Nález v areálu litvínovské chemičky

ZPRÁVY PLUS (236)

Některé letecké pumy byly konstruovány tak, aby vybuchly se zpožděním. To v maximální míře dosahovalo rozpětí od jedné do 144 hodin od dopadu, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ředitel Muzea letecké bitvy nad Krušnohořím Jan Zdiarský. Upozornil také, že se v okolí mohou nacházet další nevybuchlé kusy munice.

Letecká puma se do areálu litvínovské chemičky dostala při bombardování areálu spojenci za druhé světové války. „Během 17 náletů, které spojenci na oblast v období od května 1944 do března 1945 podnikli, bylo na továrnu shozeno mnoho tun bomb,“ uvedl Zdiarský.

ČTĚTE TAKÉ: Řidič náklaďáku zkolaboval po bodnutí hmyzem. Záběry ze Znojemska odhalují děsivou jízdu

Ve většině případů byly pumy vybaveny zapalovačem, který výbušninu odpálil ihned po dopadu. Občas však měly nastavené zpoždění výbuchu. „To bylo obvykle v řádu zlomků sekund a mělo sloužit k tomu, aby puma neexplodovala hned při dotyku s povrchem, ale až třeba při proražení stropů budov. Časovače s delší dobou nastavení se používaly výrazně méně,“ popsal historik.

Jejich zpoždění bylo nastaveno od jedné do 144 hodin a mělo sloužit k tomu, aby bomby vybuchly až při likvidování následků původního bombardování. Takový typ výbušniny by se mohl nacházet v areálu litvínovské továrny.

Pyrotechnici tedy musí počítat s maximální dobou zpoždění výbuchu a k pumě se přiblížit až 144 hodin od jejího nalezení. Podle Zdiarského však nehrozí velké nebezpečí, že by se časovač inicioval 80 let od dopadu na zem. Varoval však před jinými problémy.

„Velkým nebezpečím je to, že nikdo neví, jaké procesy se staly v útrobách pumy, která ležela 80 let v zemi. Proto je obezřetnost, kterou pyrotechnici nastavili, samozřejmě na místě,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň hrozí také nebezpečí, že v okolí se může podobných nevybuchlých pum z druhé světové války nacházet více. „Procento selhání amerických pum činilo asi deset procent. To znamená, že každá desátá bomba, která dopadla na cíl (a ne všechny na něj navíc dopadly) nevybuchla. U Britů to procento bylo prý ještě větší, někdy se uvádí až 25 procent,“ dodal Zdiarský. Podle něj je jen otázkou času, kdy se objeví další nevybuchlá munice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podvodný hyenismus. Falešná call centra vylákala z lidí miliony na onkologicky nemocné děti

Tagy: