Česko jedná na vlastní pěst. EU zaspala, mám sehnat další vakcíny, připustil Prymula

Prymula

360° Pavlíny Wolfové 4.1.2021

Evropa začala jednat s výrobci očkovacích vakcín proti koronaviru poměrně pozdě. V pondělí to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS sdělil bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Prozradil také, že v poslední době pracoval na možnosti dopravit do ČR větší počet vakcín. Podle něj se to možná i podaří.

„V tuto chvíli Evropská unie jedná s dodavateli o dalším navýšení kontingentů, protože jinak bychom očkovali minimálně do září. Myslím, že by bylo skutečně vhodné to dokončit někdy v červnu,“ uvedl Prymula.

Podle bývalého ministra zdravotnictví je počet vakcín závislý na EU, která začala jednat pozdě. „V Německu je systém připraven téměř dokonale a přesto byla kancléřka (Angela Merkelová, pozn. red.) obviněna, že tam vakcíny ve srovnání s Izraelem nebo Spojenými státy nejsou. Museli totiž pozastavit původní nákupní systém, protože se rozhodli jít s Evropou, která je v tomto pomalejší. Na druhou stranu nám, malým zemím dává jistotu, že něco dostaneme,“ sdělil Prymula. Unie totiž distribuuje vakcíny rovnoměrně podle počtu obyvatel.

Během rozhovoru padla otázka, zda by nebylo lepší, kdyby si Česká republika nákup vakcín nezajistila sama. „Pokud bychom byli stejně rychlí jako třeba Izrael, tak by to lepší bylo, protože bychom se možná dostali k více dávkám, ale museli bychom jednat hned na začátku, což se nestalo,“ řekl epidemiolog.

Prymula jedná o možnosti získat více vakcín

Bývalý ministr pracuje jako poradce ve zdravotnictví na volné noze a na nedostatek práce si prý nemůže stěžovat. „Jsem také v režimu poradce premiéra, ale radím i celé řadě dalších subjekt,“ sdělil Prymula s tím, že na tvorbě nové očkovací strategii, kterou v úterý představí současný ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), se neúčastnil.

V poslední době pracoval na možnosti získat pro ČR více vakcín, což se podle něj možná i podaří. „Existuje určitá možnost, že budeme mít šanci nakoupit více vakcín, než v tuto chvíli bylo doporučeno z kontingentů Evropy. Je to trochu paralelní proces,“ řekl epidemiolog s tím, že v tuto chvíli nemůže nic konkretizovat.

„Jednak to není projednáno a je otázkou, jestli to dopadne. Jsou dvě cesty – buď dojde k navýšení přes Evropskou unii, nebo jde o nabídku různých dalších šarží vakcín, které se v podstatě už dostaly mimo velké kontrakty,“ dodal Prymula.

Tagy: